2005 - ett år av laser

Sista dagen på året. En vecka sen jag skrev nåt här senast och mycket har hänt, både under veckan och under året som gått.
Jag har varit ute en del, vilket återigen satte mig på andra plats på Nöjesguidens utelista:

http://www.nojesguiden.se/klubb/article.asp?aID=12165


Tycker det var en rätt rolig lista, känner väl sisådär tre fjärdedelar av dem som är med och den enda som verkligen saknades var såklart Spicey som förtjänat en topp-fem-placering, samt även Kornél-CF-Aaron-Pelle-Max alla de där som jag alltid brukar kalla "Den Nya Generationen".
Det var de som tog över i år kändes det som. Oavsett om det handlade om electropopklubbhoppande, mp3-bloggande eller gratisnöjestidningsskrivande.

De riktiga hjältarna och kungarna på Stockholms nöjeshimmel i år har dock varit i tur och ordning: Jakob Grandin, Lång-Kalle, Elin Alvemark och faktiskt Peter Hedlund & Anders Gunnarsson.
Jakob har slitit hårdare än någon annan för att sätta fart på den här stan med rena rama idiotiprojekt i form av laserstrålar, tv-väggar och tusenpundsbokningar på löpande band. Och han har lyckats med det mesta i år. Från Trädgården som efter fyra år äntligen kändes som något riktigt genomarbetat, eget och stundtals sanslöst roligt. Kilotin och Patsy, alla konserter, reggaefester, världens snällaste vakter, grymmaste ölpriserna, bästa lasern och som krona på verket tre underbara Bomben XL-kvällar som jag och mina vänner fick äran att köra där. 
Under augusti tog så Jakob och Elin Alvemark över ett Marie Laveau som i Johan Mattssons regi redan hade blivit en av stans bästa lokaler, men som med Jakobs ombyggnation och fingertoppskänsla växte till något vi bara gått och fantiserat om under alla trista år i halvtaskiga lövbiffsrestauranger med krögare som inte ens kan stava till Tiefschwartz. Radarparet stod även för Paradise, som enligt exakt alla varit stans bästa klubb i år. Jakob och Elin är värda grym respekt för det.

Lång-Kalle har jag känt i många år, minns de första galna Vänner & Bekanta-festerna ute i nån industrilokal i Nacka, minns alla hans flippade upptåg och efterfester för några år sen, minns att han brukade åka till Hultsfred över en vecka innan festivalen började.
Men i har Lång-Kalle gått från att vara en av de där roliga, galna och påhittiga arbetsmyrorna till att bli hela fest-Stockholms egen drottning.
V&B har blivit en instituiton, Sverige-festerna på den där båten vid Söder Mälarstrand är omtalat galna, lilla Tårtan missade jag personligen men det lär ha varit familjärt och mysigt, Gang of Four var en klockren liten torsdagspärla och så slutligen givetvis Indierave som blev ett fullständigt euforiskt kaos fyllt av kärlek, dans och ljus.
Indierave


Att Kalle dessutom bokat en massa band på Nightlife och andra klubbar, hjälpt till med diverse andra projekt, styrt upp ett eget vuxenkollo, och spelat skivor på exakt vartenda bra ställe i stan och några till, borde göra honom värdig ett kulturbidrag på nån Hives-miljon eller två.

Peter & Anders sen då. Ja, Metropolis kanske kändes aningen urvattnat under några månader i våras, men sommaren och framförallt de sista fem-sex gångerna var bland det vackraste jag upplevt på tolv års intensivt klubbande i den här staden.
Sista timmen på sista Mettan är osannolik och om någon klubb någonsin kan uppnå den stämningen och magin i luften igen så lovar jag härmed att jag ska flytta till Härjedalen och bli nykterist.

Det har varit ett fint klubbår i Stockholm. Trots alla nedläggningar, bråk och allt tillståndstjafs. Jag väljer som vanligt att fokusera på det roliga och positiva istället.
Årets ord måste nog vara "Laser". Den var ständigt med oss, från Trädgården, Marie Laveau och Indierave till årets mest omtalade tv-serie "Lasermannen" byggd på boken med samma namn som jag skrivit en hel del om här tidigare.

Åtta timmar kvar tills vi skålar i billigt mousserande vin, kanske skjuter en raket eller två och kysser varandra gott nytt år.
Sen blir det Erlend Öye på Indierave, efterfest hos Terry och så är vi helt plötsligt inne i ett 2006 som jag är övertygad kommer bli ännu vackrare, roligare och bättre.

Tack för i år vänner!

Min jul

23/12
- Middag med Pappa och Martin. Är ganska säker på att jag får en mp3-spelare av pappa. Det blir toppen.
- Tranans Julfest. Tradition, kaos, tomtesprit och mediahäng. Roligt.

24/12
- Nackastatyn klockan 12. Glögg, pepparkakor, Bajensånger och tal av Stefan Magnussson (fd ordf i Bajen
Fans) samt sånger. Fint.
- Hälsa på hos min mammas kille Bosse på Åsögatan eftersom han (liksom Nacka Skoglund) fyller år på julafton.
- Julfirande hos mamma i Årsta. Kalle Anka, Mat och lite julklappar. Helt vanligt sådär, och det brukar vara jättetrevligt.
- Antagligen Kvarnen vid midnatt ungefär, vänner.

25/12
- Vänner och Bekantas julfest på Kolingsborg.

26/12
- Annandagskalkon med alla kusiner hos Markbäcks vid Hornstull.
- Max Peezay-releasefest på Marie Laveau.

27/12
Softa med Cissi som kommer hem från Paris.

28/12
- Spela på Baba Sonics julfest.

29/12
- Åka på Viking Line-kryssning, har aldrig gjort det i vuxen ålder förut. Kan bli en annorlunda upplevelse.

30/12
- Sova.

31/12
- Hemmamiddag för kanske 12 vänner.
- Indierave med kanske 1200 vänner.
- Efterfest hos Terry med kanske 120 vänner.

Det blir en bra sista vecka på året.

Julfest, roliga landslagsuttagningar och kniven!

Julfest

1. Ikväll är det Julfest!
De evigt outtröttliga crazypojkarna Max & Pelle ordnar julfest på eget manér i Skeppsbars källare. Det blir luciatåg med en viss herr Gurkbasurken som lucia, Aaron Eklöf som tomtenisse, Spicey som stjärngosse samt Miriam som pepparkaksgumma. Förhoppningsvis ställer även några hippa tärnor upp...
Sen blir det liveframträdande av internationella succéduon Close To A Grown Up Experience. Och givetvis några knasiga DJs, lite julklappsbyten och mycket sprit.
Jag tror det kommer bli roligt, så kom dit, kostar bara 20:- och är öppet 21-03.

2. Max von Schlebrügge var ju given redan för länge sen, men nu får han äntligen chansen att visa vad han går för i landslaget igen! Vore väldigt roligt om han tog vara på den och fick göra Ante Covic sällskap till Tyskland i sommar!
Jeffrey Aubynn däremot?! Det är ett märkligt val i en blågul A-trupp år 2006. Visst, han kan briljera ibland. Visst, han får oförtjänt mycket kritik. Visst han kan slå smått geniala inlägg stundtals, och _när_ han faktiskt lyckas med sina fem dribblingar i rad så är det ju fasansfullt läckert.
Men inställningen. Orken. Defensiva jobbet. Tre dribblingar för mycket.
Ja, det finns mycket att säga om vår käre Aubynn. Man kan väl bara hoppas att Lagerbäck får honom att tända till och hitta rätt igen, även i Bajen.
Själv hade jag definitivt valt Petter Andersson istället om jag hette Lars-Roland.

3. R A B I D R E C O R D S P R E S S R E L E A S E

The Knife släpper sitt nya album "Silent Shout" den 8 mars, 2006.

Första singeln med samma namn släpps digitalt den 16 januari.

Videoregissör är Andreas Nilsson som också gjorde videon till "Heartbeats".


Dekadens och fängelsefilmer

Gårdagen blev hård, precis som helgen i övrigt.
Började alltså på födelsedagsfest hos Carin och Calle. Jättetrevligt, massa folk, god mat och vin.
Sen en sväng till Soundclash som körde sista gången någonsin. Fullsmockat och roligt, Daniel & Nils var på pepphumör. VId två drog vi vidare till Debaser. Sista timmen där, galet mycket folk man känner, grymt som fan, jag ska verkligen börja hänga där mycket mer. Vore kul att spela där snart också, var jättelänge sen känns det som...
Sen blev det efterfest hos två galna tjejer på Gärdet till långt in på förmiddagen.

Hyfsat mör idag alltså, har precis kollat på "Midnight Express", mycket bra film.
Fängelser är ett ganska intressant och enkelt tema för film. Det finns liksom så många klassiska ingredienser för en bra historia. De goda och de onda, orättvisor, brott och straff, våld, trogen vänskap, svek, den ständiga drömmen om frihet och mycket annat.
En annan riktigt bra fängelsefilm är "Flykten från Alcatraz" med Clintan i en paradroll, gillar den väldigt mycket för de långa sekvenserna av tystnad och total spänning. Några andra bra är:  "Flykten från New York", "Nyckeln till Frihet", "In the Name of the Father", "Dead Man Walking", "Papillon",  "Green Mile" samt såklart "Bangkok Hilton".

Rivalnamedropping!

Det var kul igår på Rival. Lite märkligt att spela skivor precis samtidigt som "King Kong" premiärvisas bakom ryggen på en, och det drabbade ju dessvärre vår volym en aning under de dryga tre timmar som filmen höll på. Men det var roligt ändå som sagt. Jag körde disco, soul, house och lite indie. Fyra låtar från nya Håkan-skivan, succé såklart! JD-maffian var där, Cissi & Elin, Freja, Martin, Spicey, Svampen & Tintin en kortis, David & Hedda och Christoffer och Richard, halva EMI/Virgin-kontoret minst, Arvid Lind of Popsicle fame, Pontus Gårdinger, Paola och en jäkla massa fler!
Och alltid älskvärda Jon förstås. Den gamle valen!
Två minuter i tre avslutade jag med Håkan och Pluras liveversion av "Fairytale of New York".

Idag firar vi Carin Morin som blir 25 år och Micke Moreira som blir 29!
Ska försöka ordna nån present till Carin nu, vetefanken hur det kommer att gå eftersom jag är helt pank dock, men jag får väl rita en teckning eller nåt då. Det blir nog trevligt där ikväll!

Precis som Romeo!

Kan du älska mig som luffaren älskar landsvägen?

Kan du älska mig som rumlaren älskar nattlivet?

Kan du älskar mig som de unga älskar revolutionen?`

Kan du älska mig som tjackpundarn älskar sin barndom?

Kan du älska mig som Theodore Jensen älskar gitarrer?


Åh, Håkan, jag kan älska dig närsomhelst, varsomhelst, hursomhelst. Igår, idag och för alltid.


Last Indiechristmas!


4 november skrev jag:
Fick höra indieskvaller om årets jul-singel. En cover på "Last
Christmas" med supergruppen Le Sport/Montt Mardié/Mr Suitcase.

http://gurkbasurken.blogg.se/2005/november/fykkemail.html

Nu finns den ute:

http://www.songsiwish.com/lesport/Last_Christmas-Le_Sport_Montt_Mardie_Mr_Suitcase.mp3


Grymt bra!
Nu ska jag dra till Virginkontoret och hämta nya Håkan-skivan!

Gospelkörer, orgel och världens finaste Håkan!

Nu finns det smakprov på fyra låtar från Håkans nya skiva ute här: http://www.mtve.com/article.php?ArticleId=6068

"13" har vi ju redan hört, men de andra tre var fina. Jag gillade verkligen gospelkörerna, proggsvänget och Farfisa-orgeln i "Augusti i Helvetet". Liksom givetvis den ljuva kärleksballaden med den underbara titeln "Jag hatar att älska dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig" där Håkan återigen låter som en en lite äldre och mognare Ted Gärdestad.


Jag är lite full nu men vaffan...

Jag och Martin satt hemma och skulle vara hemma. Men så blev klockan kvart i tolv och vi bestämde oss hastigt och lustigt (hej ingvar oldsberg!) för att gå ut trots allt.
Så det blev en sjukt effektiv och bra helkväll på Stureplan.
* Lydmar - En snabb öl, D'Angelo i högtarlana. Chill.
* Riche - Sjuuuukt kaoskö - tjafsa, gå därifrån..-.
* Berns - A TOUCH OF CLASS!!! GRYYYMT BRA!!! De mixade LCD Soundsystem med Hard-FI och det var precis som man vill att alla ska vara. Som Seb-Su-Gols allra bästa stunder på Mettan typ.
* Pst! Gamla Kharma. Sjukt bra lokal. Bästa Emelie spelade. Sjukt dyr öl. Pontus Ernfors blev pappa till en son under natten. Stort!!!
* Köket. Stefan Wendin körde 98-househitsen. Bäst!!! En gammal 50-årig trancetant  ville ligga med Martin. Johan Mattsson undrade vad fan jag gjorde där,. jag sa samma sak till honom. Ebba kom dit, jag sa att hon var fin på TV från Nobelfesten, hon blev glad. Jag sa att jag skrivit om henne i bloggen, hon blev sur och ville inte kännas vid våran gamla vänskapsrelation överhuvudtaget. Trist tycker jag, för Ebba är som sagt en bra tjej. Jag tycker verkligen det.

Nu måste jag nog sova. Klockan är snart sex.

Gonatt.
Ebba Nobel

Nu står Ebba von Sydow och listar vad som är "ute" och "inne" på Nobelfesten.
Ute är silverskor, inne är guldskor.

Jag kom på att jag träffade Ebba efter att hon varit på just Nobelfesten en gång, måste ha varit 1999. Vi sov på hotellet precis mittemot Centralen... Då var hon fortfarande indie, fast hon hade vunnit nån omröstning i sin skola så hon fick åka på Nobelfesten. Hon var ju elevrådsordförande också, och skolans Lucia.
Vi var vänner där ett tag, rätt bra vänner kan jag nog påstå, men sen tappade vi kontakten och idag så hälsar vi knappt mer än en lätt nickning om vi ses på nån gratisfest nånstans...
Tiderna förändras. Men jag gillar Ebba, trots att jag faktiskt tycker hon kastar bort sin talang och kunskap genom att bara skriva shoppingtips.

Dagens britpoptips!

Häromdagen upptäckte jag Milburn, som varit förband till Arctic Monkeys på deras Englandsturné. Idag fick jag tag på ett par låtar med ett annat band som Milburn ska vara förband åt snart.
De heter The Rifles och de kommer från Walthamstow, en norrförort till London mest känd för sin Greyhoundracingbana.
Bandnamnet är rätt kasst tycker jag, men musiken är desto bättre.
Nya singeln "Local Boy" är en helt klockren pophit med allsångsrefräng och The Jam-gitarrer. Att de klär sig som riktiga modboys och att gamla Blur-gitarristen och indiemod-ikonen Graham Coxon har kallat dem sitt nya favoritband gör ju inte saken sämre direkt.

Jag drömmer om en ny massiv britpopvåg.

Årets bästa...

Fredrik Strage i nya numret av Pause:
Årets populärkulturella klimax:
-Marit Bergman sjunger Pet Shop Boys "Rent" över Justus Könckhes "Timecode" på klubben Bomben XL.


Och två sidor senare utser Jakob Grandin mig till "Årets klubb-personlighet".

Och igår fick jag höra att jag är stans näst bäste på att gå ut i år igen, endast slagen av Peder Fogstrand, hehe.


Drömlottning

Sverige fick en VM-lottning som knappast kunde bli så mycket bättre.
England har vi dokumenterat lätt för, de har inte vunnit mot oss sen 1968, inte på elva möten.
Paraguay är lite luriga, defensivt skickliga och med ett lag som gått vidare från gruppen i de senaste två VM-slutspelen, men vi ska ändå inte ha några större problem med att slå dem känns det som.
Trinidad & Tobago är antagligen det sämsta laget i hela VM. Jag såg dem i playoff-matchen mot Bahrain för ett par veckor sen och det var inte direkt imponerande. Ett gäng C-spelare från brittiska tredjedivisionen som må spela hyfsat tekniskt och offensivt, men samtidigt väldigt förvirrat och med rörig organisation.

Jag tippade hela VM på Expressen.se och fick fram att Sverige tar brons, utan att vara alltför drömmande. Vi vinner gruppen och får Equador i åttondelen som vi spöar utan problem. Då väntar Holland i kvarten, och till skillnad från förra sommarens EM så vinner vi efter förlängning denna gång. I semifinalen blir däremot Brasilien för svåra och vi får spela bronsmatch mot Argentina som ju Anders Svensson sparkade ut i VM 2002. Brassarna vinner för övrigt finalen mot Italien.

Nu ska man bara fixa biljetter, resa, boende och ehum... pengar.
Sen jävlar är det VM-fest!
Det är så ofantligt stort med Fotbolls-VM. Jag längtar till 9 juni!


Fotboll, britpop och allsångsefterfest

Grym kväll igår. 6000 pers på Söderstadion såg en nollnollmatch i minusgrader. Det var fotboll för hardcorefans, ingen familjeunderhållning, inget jippo, bara tät, hård, brittisk vinterfotboll och jag älskade det.
Sen Arctic Monkeys på Kägelbaban som var helt grymt! Lite alla-var-där-känsla sådär som gamla klassiska konserter typ Oasis eller Fugees på Gino, Strokes på Accelerator eller Stereolab på Studion ungefär. Krullot i Strokes var t o m där igår, de ska ju spela på Debban ikväll.
Arctic Monkeys var sjukt tuffa. Gitarristen hade Sheffield Wednesday-tröja. Sångaren drev med publiken. De var väldigt mycket nitton år, väldigt mycket Yorkshire och väldigt mycket nextbigthing. Det kändes liksom i luften. Och fan vilka låtar de har!  Förvånansvärt bra röj i publiken också, och allt är Internets förtjänst. Det är vackert.

Efter konserten blev det en sväng till Kornéls och C-Fs nya lilla klubb på Marie Laveau. 19:90. Soft. Hängde med Koop-Oscar och som alltid med honom så blev det efterfest i Koopstudion till sex imorse nån gång.

Aningen mör idag. Ska iväg på Fienden-fest nu, sen är kvällen öppen. VIll ju försöka se VM-lottningen vid niotiden.

Gratis Vinterfotboll imorgon!

Imorgon är det äntligen dags. Hammarby-Vålerengen i Royal League. Det ska enligt prognosen bli regnigt, blåsigt och runt nollgradigt, men Bajen har sålt uppåt 5000 biljetter så vi är många som trotsar vädret för att stödja!
Direkt efter fotbollen beger jag mig till Kägelbanan och ser Arctic Monkeys. Jag var så bombsäker på att det var utsålt att jag inte ens kollade upp det ordentligt förrän igår, då vi upptäckte att det faktiskt fanns biljetter kvar som vi bokade omdelebums!
Blir nog en bra dag imorrn! Och redan ikväll ska jag ju på julmiddag på Kvarnen med alla som jobbar för Bajen. Det är lite stort faktiskt!

Här har ni som också vill gå på Söderstadion och värma er av Hammarby imorgon ett litet tips:
---
Hammarby Fotboll och Kanal5 delar ut friplåtar

Ibland kommer tomten tidigt. I morgon delar Hammarby Fotboll och Kanal5 ut totalt 110 stycken friplåtar till matchen mellan Hammarby och Vålerenga. Julklappsutdelningen startar klockan 13.00 och äger rum vid Nackastatyn på Katarina Bangata. Först till kvarn gäller. Max två biljetter per person.
---Nästa stora grej från Sheffield!

Nästa stora grej från Sheffield!

Fick några nya älsklingar nyss. Genom en Leicester-site (vad annars, brittiska fotbollsforum är som alltid bäst för att upptäcka britpop) fick jag lite tips om relativt nya Sheffield-gruppen Milburn. Grymt bra, grymt koola, grymt unga. Vad mer kan man begära?!
Givetvis är de totalt oorginella och låter nästan farligt likt sina bästisar i Arctic Monkeys, men hey, vad gör väl det så länge de är 17 år och skriver knäckande gitarrpoplåtar som ger mig spasmer i Bad Cash-armen! De har t o m tillbringat senaste månaden med att åka runt England som förband åt just Arctic Monkeys. Och trummisen blev utkörd från en av deras egna spelningar på grund av att han var för ung. Det är faktiskt nästan lika roligt som när en av tjejerna i Fannypack inte var med på deras spelning på Berns häromåret eftersom hon inte fått ledigt från skolan...

Jag har lyckats få ner sex Milburn-låtar hittills, alla är grymma, men bäst är nog huvudspåret på enda EPn "Lipstick Lickin'".
Här finns info och några snippets:
http://www.milburnmusic.com/

Grönvit jul

Grönvit jul

Jag skrev en liten julhälsning på Hammarbys julkalender idag (tisdag alltså, klockan är ju snart tre på morgonen).
Ni kan kolla den genom att klicka på julkalendern på den här länken:

http://www.hammarbyfotboll.se/se/aktuellt/artiklar/?articleid=28354Det blir en grym skivvår!

Det blir en grym skivvår!

Fick precis reda på att mina stora bardomsidoler Pet Shop Boys släpper nya albumet "Fundamental" 17 april, som föregås av singeln "Minimal" i februari.
Och Pet Shop Boys är som bekant inte direkt ensamma bland uppväxtens alla hjältar att släppa nytt framöver. 
Här är min lilla lista på de viktigaste skivsläppen under vintern och våren:
* Håkan Hellström "Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått", 28 december.
* Primal Scream - februari.
* Morrissey "Ringleader Of The Tormentors", 20 april.
* Pet Shop Boys -  "Fundamental", 17 april.

Och det var alltså bara gamlingarnas återkomster, sen kommer det ju hundra nya band varenda vecka som spöar allt det där såklart!

Fö gör Primal Scream imorrn sin första spelning på väldigt lång tid. I Folkstone, UK. Det lär bli nästan uteslutande nytt material så håll utkik på nätet framåt natten!

King of the Bongo

Så var man äntligen människa igen efter en händelserik, hård och rolig långhelg.
Jönköping var, precis som Linköping, grymt roligt. Först middag hos morfar. Trevligt, tror han uppskattade vårt besök väldigt mycket. Vi snackade bridge, mat, fotboll och politik. Som det alltid är med morfar alltså.

Bongo Bar är ett väldigt skönt ställe verkligen, galet positiv och dansglad publik. Sen blev det efterfest hemma hos nån snubbe, men vid femtiden tyckte vi det var dags att gå hem till hotellet och sova. Väl i foajén satt hotellreceptionisten och spelade kort med några polare så vi joinade dem på några partier Chicago. Tre timmar, ett par öl och säkert åtta koppar kaffe senare åt vi frukostbuffé innan vi till slut däckade i våra sängar vid halv tiotiden. På sekunden klockan tolv vaknar jag av alarmet. Tåget skulle gå 12.08 från stationen kanske tre minuters rask språngmarsch därifrån. På med kläderna, tio sekunder på toaletten, kasta ner allt i väskan och så järnet till tåget. Vi hann med kanske tio sekunders marginal.
Så igår var man hyfsat sliten alltså, hyrde ett par filmer med Cissi men somnade efter bara en liten stund. Såg dem idag istället. "A Love Song For Bobby Long" som var jättefin med alltid underbara Scarlett Johansson i huvudrollen ihop med en gammal alkad John Travolta, samt "Tolken" där Nicole Kidman spelar en FN-tolk som råkar höra lite för mycket och kommer i kontakt med Secret Service-agenten Sean Penn, rätt bra men ganska typisk amerikansk wannabeintellektuell sådär.
Nu kollar jag på "One Hour Photo" på trean. Halvseg thriller med Robin Williams som småpsykopatisk fotobutiksbiträde.

Jag vill ut och spela mer snart igen.


Ute på vägen igen

Nu sitter jag hemma hos Jonas i Linköping, har precis klämt en hemkörningspizza och börjar sakteliga återhämta mig från gårdagen. Herrgårn var roligt, som alltid. Efterklang var fantastiska. För att ta det på ren rockjournalistsvenska var det som om Mogwai jammat med Aphex Twin på en rökig bar i Kristiania.
Danska postrockelektronikhippies alltså. Softa snubbar, grymt bra live. Vi kom fram till att postrock nog är den bästa livemusiken, man kommer liksom in i musiken för att uttrycka det lagom flummigt.
Grizzly Bear var också bra, fick mig att tänka på tidiga Verve. Långsamt, mörkt, malande, vackert.

Om två timmar bär det av till Jönköping. Först middag hos morfar, sen I'm the king of Bongo baby...


Lasermannen igen

Lasermannen igen


Alltså förlåt om jag kanske tjatar, men jag är verkligen ruskigt fascinerad av Lasermannen just nu. Läste Gellert Tamas briljanta bok härommånaden och har nu sett de första två delarna av TV-serien. En del verkar tycka att serien är rörig med alla hopp i tid och rum, men han var (är?) ju en extremt komplex människa så det kan väl inte vara helt lätt att berätta hans historia. Wolfang Zaugg blev John Stannerman blev John Ausonius. Bankrånare, psykopat, enstöring, yuppie, svarttaxichaufför, spelmissbrukare, hemlös, optionsmiljonär, tysk, svensk, invandrare, rasist och slutligen seriemördare. Han har onekligen haft en del olika personligheter under sina år.
John Ausonius sitter idag i Kumlabunkern, och får endast komma ut på hårt bevakad permission några timmar om året. Allt annat betraktas som farligt för samhället. Om några år kommer han ut i det fria igen, undrar om han någonsin ska kunna anpassa sig till ett någorlunda normalt liv.

Aftonbladet hade varit med Ausonius och tittat på första avsnittet av SVTs dramaserie. Han höll med om att
David Dencik var oerhört porträttlik i huvudrollen, men han hade tyckt att han framställdes som alldeles för mjäkig och snäll. 
Då kanske man får en uppfattning om hur han var i verkligheten. 

En annan bidragande orsak till att jag fascineras så mycket för Lasermannen är väl att jag själv under just den perioden (tidigt 90-tal) var väldigt aktiv politiskt. Jag var med i alla fackeltåg och demonstrationer mot rasism. För exakt fjorton år sen idag, 30 november 1991, var jag i Kungsträdgården och försökte förhindra mina anarkistvänner att gå bärsärkargång på polisen och skinsen. Vi bildade mänskliga kedjor för att hålla lägren ifrån varann, för vi ansåg att om vi också tog till våld så skulle vi sänka oss till nazzarnas låga nivå. Vi ville bevisa för dem att vi vunnit bara genom att vara tiodubbelt fler människor. 
En kille i min gamla högstadieklass var fö med bland de hundra gripna den kvällen. På nazzarnas sida. Minns att han kom till skolan på måndagen efteråt i sin bombarjacka och stolt visade upp nåt papper från polisen där det stod att han blivit gripen för våldsamt upplopp. 

Och alla de där platserna som dåden begicks på har jag ju varit på en massa gånger. Lappis-fältet passerade jag dagligen i flera år. Kiosken i Hägersten handlade jag cigg på i ett halvår. Studenthuset på Körsbärsvägen ligger två portar upp från huset där åtminstone tre bra kompisar bor eller har bott de senaste åren. Och så vidare.
Jag tycker att alla som inte gjort det dels ska läsa boken, den finns på pocket numera, och dels ska kolla på TV-serien som finns gratis på SVT.se.

hits