2005 - ett år av laser

Sista dagen på året. En vecka sen jag skrev nåt här senast och mycket har hänt, både under veckan och under året som gått.
Jag har varit ute en del, vilket återigen satte mig på andra plats på Nöjesguidens utelista:

http://www.nojesguiden.se/klubb/article.asp?aID=12165


Tycker det var en rätt rolig lista, känner väl sisådär tre fjärdedelar av dem som är med och den enda som verkligen saknades var såklart Spicey som förtjänat en topp-fem-placering, samt även Kornél-CF-Aaron-Pelle-Max alla de där som jag alltid brukar kalla "Den Nya Generationen".
Det var de som tog över i år kändes det som. Oavsett om det handlade om electropopklubbhoppande, mp3-bloggande eller gratisnöjestidningsskrivande.

De riktiga hjältarna och kungarna på Stockholms nöjeshimmel i år har dock varit i tur och ordning: Jakob Grandin, Lång-Kalle, Elin Alvemark och faktiskt Peter Hedlund & Anders Gunnarsson.
Jakob har slitit hårdare än någon annan för att sätta fart på den här stan med rena rama idiotiprojekt i form av laserstrålar, tv-väggar och tusenpundsbokningar på löpande band. Och han har lyckats med det mesta i år. Från Trädgården som efter fyra år äntligen kändes som något riktigt genomarbetat, eget och stundtals sanslöst roligt. Kilotin och Patsy, alla konserter, reggaefester, världens snällaste vakter, grymmaste ölpriserna, bästa lasern och som krona på verket tre underbara Bomben XL-kvällar som jag och mina vänner fick äran att köra där. 
Under augusti tog så Jakob och Elin Alvemark över ett Marie Laveau som i Johan Mattssons regi redan hade blivit en av stans bästa lokaler, men som med Jakobs ombyggnation och fingertoppskänsla växte till något vi bara gått och fantiserat om under alla trista år i halvtaskiga lövbiffsrestauranger med krögare som inte ens kan stava till Tiefschwartz. Radarparet stod även för Paradise, som enligt exakt alla varit stans bästa klubb i år. Jakob och Elin är värda grym respekt för det.

Lång-Kalle har jag känt i många år, minns de första galna Vänner & Bekanta-festerna ute i nån industrilokal i Nacka, minns alla hans flippade upptåg och efterfester för några år sen, minns att han brukade åka till Hultsfred över en vecka innan festivalen började.
Men i har Lång-Kalle gått från att vara en av de där roliga, galna och påhittiga arbetsmyrorna till att bli hela fest-Stockholms egen drottning.
V&B har blivit en instituiton, Sverige-festerna på den där båten vid Söder Mälarstrand är omtalat galna, lilla Tårtan missade jag personligen men det lär ha varit familjärt och mysigt, Gang of Four var en klockren liten torsdagspärla och så slutligen givetvis Indierave som blev ett fullständigt euforiskt kaos fyllt av kärlek, dans och ljus.
Indierave


Att Kalle dessutom bokat en massa band på Nightlife och andra klubbar, hjälpt till med diverse andra projekt, styrt upp ett eget vuxenkollo, och spelat skivor på exakt vartenda bra ställe i stan och några till, borde göra honom värdig ett kulturbidrag på nån Hives-miljon eller två.

Peter & Anders sen då. Ja, Metropolis kanske kändes aningen urvattnat under några månader i våras, men sommaren och framförallt de sista fem-sex gångerna var bland det vackraste jag upplevt på tolv års intensivt klubbande i den här staden.
Sista timmen på sista Mettan är osannolik och om någon klubb någonsin kan uppnå den stämningen och magin i luften igen så lovar jag härmed att jag ska flytta till Härjedalen och bli nykterist.

Det har varit ett fint klubbår i Stockholm. Trots alla nedläggningar, bråk och allt tillståndstjafs. Jag väljer som vanligt att fokusera på det roliga och positiva istället.
Årets ord måste nog vara "Laser". Den var ständigt med oss, från Trädgården, Marie Laveau och Indierave till årets mest omtalade tv-serie "Lasermannen" byggd på boken med samma namn som jag skrivit en hel del om här tidigare.

Åtta timmar kvar tills vi skålar i billigt mousserande vin, kanske skjuter en raket eller två och kysser varandra gott nytt år.
Sen blir det Erlend Öye på Indierave, efterfest hos Terry och så är vi helt plötsligt inne i ett 2006 som jag är övertygad kommer bli ännu vackrare, roligare och bättre.

Tack för i år vänner!

Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits