Jag skulle inte skriva nåt om det här sa jag ju...

beirutairport

"Hej jag heter Berit, men jag kallas för Beirut för jag är så bombad".
Så lät ett av de populäraste skämten på Boo Gårds Skola i början av 1980-talet. Vi var ju bara sju-åtta år och visste såklart inte bättre.
Hey, vi lyssnade för böveln på kristna schlagers med Carola och Herreys, gick klädda i brunvitrandiga Musse Pigg-jumpers och fick inte ens titta på TV-serien "V" eftersom det var så läskigt.
Men jag hoppas att dagens barn har det goda omdömet att inte återanvända vår dåliga lågstadiehumor, nu när Libanon åter är på väg att bli ett land i krig.

Min kompis Alex skulle rest dit idag, för att med Riksteatern, DI, Cirkus Cirkör och några andra spela teater på palestinska flyktingläger under tre veckor. Kultur behövs även i krigstid och skänker om inte tröst så åtminstone en kort verklighetsflykt bort från misären som blivit vardag.

När jag nyss hörde att Israel har bombat Beiruts internationella flygplats blev jag lite orolig och messade Alex för att kolla om de verkligen åkt iväg. Han svarade precis till min lättnad att de ställt in resan, men antagligen åker till Jordanien framöver istället.

Jag vet som sagt inte om jag är rätt man att säga något om den här konflikten. Jag är alldeles för dåligt insatt känns det som. I hela den här Mellanöstern-konflikten.
Men min magkänsla har under alla dessa år sagt att palestinierna är förtjänta av sitt land och ofta blivit rent vidrigt behandlade av ockupationsmakten Israel, och i förlängningen alltså även av större delen av vad vi i dagligt tal kallar västvärlden.
USA och dess gelikar inom EU är och förblir på Israels sida, oavsett hur långt de verkar gå.

Därför känns det bra att vår nye utrikesminister Jan Eliasson faktiskt går ut hårt och kritiserar Israels bombningar, och dessutom manar  EUs utrikespolitiske talesman Javier Solana till handlingskraft.
Men samtidigt är det lite tveksamt att Eliasson fortfarande inte verkar uppfatta det som ett problem att Sverige handlar med vapen från Israel.
Intressant också att moderaternas, folkpartiets och kristdemokraternas talesmän i frågan alla väljer att först och främst kritisera libanesiska Hizbollah och kidnappningen av några israeliska soldater.
Detta alltså samtidigt som Israel dödat minst ett femtiotal civila libaneser och bombat en internationell flygplats.


Kommentarer:
Postat av: Erik

Ja, det är en jävla massa knas där nere. Ibland känns det som om mellanöstern konflikten kan vara nyckeln till så mycket. Om man skulle kunna lösa den så skulle mycket av fajten väst vs. muslimska världen vara halvlöst.

Postat av: okej...

självklart är israel en pissnation som bryter mot all internationell rätt och folkrätt som existerar. läs anmestys rapport och du tror det handlar om iran. lika självklart är det fel att bomba civila mål och attackera länder för brott begågna av terrorgrupper. ungefär som att usa skulle bomba sönder tyskland - inklusive livsuppehållande infrastruktur som kraftverk och likanande - för att det funnits en terroristcell någonstans där (lite hårdraget men ni fattar). hela principen med att besvara terrorism med statsterrorism är avskyvärd.

det tragiska är att det är vi i europa som, från korståg via kolonialism och hela vägen till nassarnas folkmord, skapat mellanösternkonflikten. den här gången är usa, förutom en mycket partisk hållning i frågan och sedvanligt vetomissbruk i säkerhetsrådet, ganksa oskyldigt.

ännu mer tragiskt är vår egen självgoda hållning där vi kissar på oss för dom cirka 500 barn som dödats av israeliska kulor under senaste deceniet. under samma tidsperiod har dödspatruller i brasilien dödat dubbelt så många ghettobarn. kulor i huvudet på en soptipp eller en klassisk la lupara bianco (försvinnande död som maffian kallar det). men till brasilien turistar vi och bailefunkar tills kossorna kommer hem. det finns ju trots allt privata stränder i natal där till och med gisele (hon ser sjukt lång i verklighen, typ 180) kan jogga i fred med sin vovve. brasilien är bara ett exempel på vår västmediala samvetsselektivism.

tyvärr är det oftast vår europeiska eller västliga konsumtionssamhälles kärlek som sickar komplexa skuldmönster av butterfly-effects. ingen är oskyldig som det brukar heta.

LÖSNING:
lägg all energi på att hitta ett sätt att timewarpa till juli 1981 och kidnappa the clash i sin finaste bond's casino prime. sen klär vi dom i nya kollektionen ("Son" AW2006 om herr johan b undrar) och sätter dom på en scen mitt i gaza. bakom scenen spelas filmatiseringen av guy debords "society of the spectacle" från 1971 upp (lustigt nog finns debord med i promokatalogen för obedient sons nya kollektion också). bobby g gör handklappar framför en gospelkör från memphis. dj spinna eller nån annan själfull dj får lägga lite kompletterande grooves och sen får allt bara explodera i det heliga landet. en cover på joe smooths klassiker är en given avslutning.

om det skulle hjälpa fredsprocessen? kanske, men det skulle i alla fall bli tyngsta giget nånsin.

boogierockgospel the casbah!

2006-07-14 @ 08:52:36
Postat av: tove

jag gillar när du skriver om politik. kanske många som läser här som inte tänkt de tankarna och kanske inte alls trodde att du gjorde det. som inte vet att det är en annan gustav.
det är bra. bra.

2006-07-14 @ 15:42:23

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits