Och nu blir det lite politik igen...

Det här (http://www.expressen.se/index.jsp?a=640050) är så pinsamt ogenomtänkt att det faktiskt är skrämmande på riktigt att förslaget är en seriös debattartikel av en potentiellt framtida regeringsledamot och inte en insändare av en gammal smygrasistgubbe från Sjöbo.

Den obligatoriska gynkontrollen av alla flickor vid grundskolans högstadium är ett mycket långtgående ingrepp i flickornas integritet.
Liknande ingrepp ska i ett liberalt perspektiv begränsas till ett nödvändigt minimun och motiveras med noggrannhet. Det måste finnas en restriktiv proportionalitet mellan åtgärd och problem för att inte öppna vägen för en storebrorsstat.

Detta perspektiv saknas tyvärr i Sabunis förslag. På det viset försvinner det vettiga i förslaget och motståndet blir kompakt, inte minst från alla kvinnor som upplever detta som ett helt omotiverat ingrepp.
Sabuni borde ha begränsat förslaget till riskgrupperna som är välavgränsade och kända.
Det handlar om flickor med föräldrar födda i ett antal afrikanska länder men också i några från Mellanöstern. Då skulle dessutom åtgärden kunna tillämpas på ett mycket mer effektivt sätt och skydda dem som skyddas skall, utan att i onödan tvinga hela den unga kvinnliga befolkningen till gynkontroller.

Det folkpartisten Mauricio Rojas alltså säger är:

1) Att göra obligatoriska gynkontroller av alla kvinnor över 15 år är ett långtgående ingrepp i integriteten.

2) Om samma kontroller däremot riktar sig endast till kvinnor med föräldrar från några länder i Afrika och Mellanöstern, ja då är det absolut inte något problem med integriteten längre.

Och nästa steg blir väl att stämpla en islamsk månskära på alla muslimer i Sverige, "så man ser tydligt vilka de är".


***
Det går fortfarande inte att göra direktlänkar, eller också är det bara jag som är lite bakom flötet. Men hellre en lite teknik-okunnig bloggare än en fullständigt tossig riksdagsledamot i alla fall va?

Kommentarer:
Postat av: Uppxzlinus

Min älskade Emelie sa en gång att folkpartister är satan.

2006-07-25 @ 03:38:59
Postat av: Uppsala-linus

Min älskade Emelie sa en gång att folkpartister är satan. Det verkar som det fortfarande stämmer...

2006-07-25 @ 03:40:01
Postat av: Spicey

hm, det sa emma också. fp is no good.

Postat av: Lotti

Fast riktigt så tycker inte jag att man kan tolka artikeln. Visst ska man inte dra folk över en kam men om ingreppet är till för att kunna hjälpa den utsatt flickan ifråga är det ju inte ett försök till segregation. "Liknande ingrepp ska i ett liberalt perspektiv begränsas till ett nödvändigt minimun och motiveras med noggrannhet. Det måste finnas en restriktiv proportionalitet mellan åtgärd och problem för att inte öppna vägen för en storebrorsstat."
Jag tycker inte att förslaget bör godkännas men däremot tror jag att de är på väg i rätt riktning, det är trots allt ett ämne som bör uppmärksammas mer.

2006-07-25 @ 11:17:36
Postat av: anna

Har bara träffat två personer som gillar Rojas och det var en rasistisk överklasskille från Somalia resp en rasistisk överklasskille från Östermalm.. Kanske en slump men båda kände visst förtroende för en politiker med samma bakgrund som de själva.

2006-07-25 @ 13:28:30
Postat av: gustav

Lotti: Det är ett förslag där människor (tonårsflickor dessutom) särskiljs, och tvingas till något djupt privat, enbart pga sitt ursprung. Hur kan man inte se det rasistiskt?

/g

2006-07-25 @ 15:09:05
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: Goesta

Rojas tycks ju ibland säga saker enkom för att få medieutrymme oavsett hur dumt det är. Ibland eller alltid.

2006-07-25 @ 15:18:34
URL: http://detljuvalivet.blogspot.com
Postat av: ...grönvita sidan upp!

"Liberalism åt alla! Utom dem vi inte gillar."

2006-07-25 @ 16:15:15
URL: http://gronvitasidanupp.blogspot.com
Postat av: majje

ja den där rojas är en riktigt obehaglig typ. Det känns som alla hans mediala utspel baseras på en längtan efter att vinna kreddpoäng hos svennemobben. Usch vilken hemsk typ han är. Brrr....

2006-07-25 @ 18:21:51
Postat av: Elin A

Tvingas till någonting djupt privat...

Får jag bara påminna om att praixs är att kolla alla killars kulor för att kolla nått, jag kommer inte ihåg vad nu. Men det är inte lika "djupt" privat.

Alltså jag skulle byta ut tabu. Det är jobbigt och skuld och massa skit. Kanske är det fel att gräva i folks underliv och kolla om de har fått klittan bortskuren. Men det obehagliga kvarstår och belyses i den här diskussionen, dvs. folks slentrian inställning till vad liberalism är.

Reglering är inte alltid inskränkande av frihet som blåa människor verkar tro. Frihet skulle kunna vara att få den benhandling som hjälper en att få en fungerande sexualitet. Ur ett annat perspektiv.

Prioritet. Det är det. Vad prioriterar vi? Vilken frihet är viktigast?

2006-07-25 @ 19:35:38
Postat av: johan

rojas har verkligen en förkärlek för att sätta etiketter på människor. råkade hamna på ett föredrag med honom en gång och han uutgick då från idén om att det finns en svenskhet som "de andra" skall lära sig och ta till sig. vad som egentligen inrymdes i denna svenskhet framgick aldrig. och vem minns inte hans dn debatt om invandrare och brottslighet? det var en präktig uppvisning i kulturrasism.

2006-07-25 @ 22:21:35
URL: http://maybepirog.blogspot.com
Postat av: gustav

Elin: Jovisst, men då handlar det inte om att peka ut vissa folkslag som mer benägna att vara defekta.
Det är rasbiologin jag vänder mig emot först och främst, inte kontrollen i sig, även om den inte låter helt vettig den heller.

/g

2006-07-25 @ 23:23:07
URL: http://gurkbasurken.blogg.se

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits