Yuppiefritt Söder!

Jag kommer aldrig glömma premiärkvällen när vi hade premiär för Bomben XL på Sturecompagniet.
Det var november år 2000 och på den tiden, för knappt sex år sen alltså, var det nästan otänkbart för södermänniskor, indiefolk och förortshiphopare att kunna, eller ens vilja, gå ut på ett ställe som Sturecompagniet.
Det var ju till för bratsen, om man ens hade börjat använda det uttrycket då. Där kostade ölen mer än dubbelt så mycket som på Carmen och där var man tvungen att köa en timme för att ändå bli nobbad eftersom man hade jeans och sneakers.

Men vi hade en omåttligt populär klubb då, så vi var ju tvungna att testa åtminstone.
Bomben hade fyllt Bondens nya källare varje onsdag i ett halvår, flyttat till Aston (som numera heter Rival) och fortsatt succén där varje lördag.
På Tranan presenterade Per Hagman mig för Stures restaurangchef Johan Tormod. Vi snackade lite över några drinkar och bestämde ett möte nån vecka senare, som alltså ledde till att vi fick erbjudandet att starta Bomben XL på hela jäkla Sturecompagniet, med fem dansgolv och plats för uppåt 1200 personer.

Sista onsdagen varje månad i nästan två år drog vi dit stora och små akter från världens alla hörn för att spela indierock, deephouse, hiphop, dancehall, drum'n'bass och northern soul, och vi hade knökfullt i stort sett varje gång.
Det finns såklart massvis med minnen, och ett av dem som jag oftast brukar tänka tillbaks på är just från premiärkvällen. Jag står med restaurangchefen Johan Tormod och han bara gapar över publiken.
Det är hiphopskallar, kajal-indieflickor, fashionistas och media-stekare, och ingen tjafsar utan blandas ihop och trivs tillsammans.
"Tre fjärdedelar av den här publiken kan aldrig ha varit ute på Stureplan förut, ändå sköter de sig helt exemplariskt bra", sa Johan imponerat.
Att vi dessutom lyckades få ner ölpriset på en Heineken till 39:- (istället för 56:-) innebar att vår kräsna publik faktiskt inte hade några problem att hitta till Sture en gång i månaden.

Det har hänt en del sedan dess. Numera är ställen som Riche, O-baren, East, Annakhan, Centro och Spy Bar trots sina geografiska lägen knappast några "Stureplansställen" i den mening gemene man kommit att använda uttrycket.
Jag har skrivit om det förut, liksom den gode Alex Schulman på Stureplan, som under sin lite Eric Ericson-liknande pseudonym gnällt över "söderfieringen" av Stureplan.

Många av mina indievänner (jag väljer att kalla dem för "indie" istället för "söder" eftersom flera av dem faktiskt bor i trakterna kring Karlaplan/Gärdet) har trott att Stureplansombudsmannen menar allvar.

Nu verkar Aftonbladet tro det också, och försöker idag blåsa upp det hela till ett regelrätt krig mellan "Kreddklicken" och "Stureplansklicken".
Över ett enastående töntigt uppslag basunerar man alltså idag ut saker som att "kreddklicken" (där bland andra Sanna Bråding, Papa Dee och Fredrik Strage påstås ingå) "bär sunkiga och digitala klockor av märket Casio". "Stureplansklicken" har finskor, men de kan även bära sneakers så länge de kostar över 3500 kronor.
Dessutom finns det, enligt Aftonbladet, tydligen en "Mittklick" också. I denna vilsna "mittklick" där folk inte kan välja om de ska dricka öl eller champagne ingår främst TV-folk som Malin Hallberg och Rallarswing-pojkarna...

Givetvis finns det säkerligen en hel del brats som på fullt allvar blir upprörda över att sånt pack som jag står i nån gammal Adidasjacka och slitna sneakers på deras barer och räknar enkronor för att ha råd med stammisölen.
Liksom en hel del söderpuritaner (inklusive en viss Gurkbasurken) suttit otaliga gånger och gnällt över att Kvarnen inte längre är vad det var, att de har nylackade bord och rena ölglas på Carmen, att ölen kostar över fyrtio spänn på säkert hälften av alla ställen och att man inte längre kan röka lite puka i hörnet nere på Söderkällaren utan att bli utslängd.

Men hela den här låtsas-konflikten är ju såklart inget mer än ett briljant marknadsföringsgrepp från Stureplansgruppen, som uppenbarligen lyckats i och med att till och med jag fortsätter att prata vidare om det.***************************
Det  är nåt strul med HTML-kodningen/servern här just nu så jag verkar inte kunna lägga in några länkar för tillfället. Här är Aftonbladet-artikeln hursomhelst, i papperstidningen är den två sidor fet:
http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,861522,00.html


Kommentarer:
Postat av: David

Äh, glöm inte att det fanns en klubb på sture sista halvan av 90-talet som drog en hel del söder/indie folk. Kommer inte ihåg va den hette, men den va bara en gång i månaden.

För övrigt är mitt starkaste minne från bomben xl en gång när jag inte kom in för att jag "inte stod på lista". Äckliga dörrvakter är alltid äckliga dörrvakter oavsett vad som händer inne på stället.

Postat av: gustav

David: Jag menade på intet sätt att Bomben XL var banbrytande, tog bara det som exempel eftersom det låg mig nära.

Att en klubb ibland har så fullt att man inte kan släppa in alla som vill komma är ett problem som knappast har med äckliga dörrvakter att göra. Så har det alltid varit, oavsett om du är på Söder eller Stureplan, i Shoreditch eller Montmartre.
/g

2006-07-24 @ 22:55:52
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: David

Skrev jag att det va för att klubben va full? Nej, och det va den inte heller, det va strax efter öppning. Jag vet inte vad vakterna ansåg sig ha för skäl, men en äcklig attityd hade dom oavsett!

Bomben som klubb hade jag dock ingenting emot, tvärt om.

2006-07-24 @ 23:30:01
URL: http://davidarlemalm.blogg.se/
Postat av: Axel

Men vaddå? Jag fattar inte, tror dom att det där med "Sturplanombudsmannen" är på allvar eller? Det är ju sjukt kul att läsa den och ännu roligare om folk tror att det är seriöst.

2006-07-24 @ 23:41:35
Postat av: gustav

David: Det är rätt svårt för mig att sitta här fem-sex år senare och diskutera enstaka nobbningar i dörren, men överlag så hade vi hursomhelst inga som helst problem att ta in _vår_ publik på Sture.

Axel: Ja, det är faktiskt en hel del folk som verkar ta det på fullt allvar, liksom Aftonbladet-artikeln idag uppenbarligen gjorde. Om inte de helt plötsligt börjat ha ironiska reportage uppslaget över två sidor.

/g

2006-07-25 @ 00:16:31
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: Spicey

Ja, fantastiskt rolig och knäpp artikel.

Stureplan, eller snarare östermalm var dock kredd-maffia-hett även på Style Council-tiden, typ 1986. Jag säger bara seglarskor. Hoho.

Postat av: Dudette

Men snälla, det är väl alldeles uppenbart att artikeln är på skämt? Sen kan man ju diskutera om det är skojigt eller inte. Och Axel, om du läst det finstilta så hade du sett att det stod typ att "Stureplansombudsmannen är en påhittad figur, blabla".

2006-07-25 @ 09:55:08
Postat av: ...grönvita sidan upp!

Ironi funkar inte på nätet. Fortfarande.

2006-07-25 @ 10:36:10
URL: http://gronvitasidanupp.blogspot.com
Postat av: Axel

Men gud, vem orkar läsa det finstilta? Information på tre rader, snabbt tack!

2006-07-25 @ 22:35:38

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits