Fem meter upp i luften!

Jag som normalt har lätt att bli sentimental och nostalgisk blir ju alldeles gråtmild av en uppesittarkväll med Musikbyråns fem timmar långa 10-årsprogram.
Det är, för att uttrycka det på tvättäkta rockjournalistmumbojumbo; "en musikalisk resa genom tio händelserika år av livet".
Eller nåt. Kul har det i alla fall varit.
Att se Sami Sirviö stoppa upp en servett i näsan för att han blöder näsblod mitt under en intervju på ett kinahak i Eskilstuna -97. Att se Ryan Adams vara sådär sjukt otrevlig mot stackars Magnus Broni som bara Ryan Adams kan vara, och sådär otrevlig och dryg som gör en ensam liten journalist på idolträff mer än brukligt nervös. Jag har själv varit där i samma sits, med Goldie på Sheraton, med diverse attitydstinna britpopband, men det är också det som gör att det känns lite mer genuint såhär i en tillbakablick.

Även allt man inte såg, men bara hintade till, plockade fram en jäkla massa saker ur minnesbanken. Som att se Beck live och börja tänka på Lollipop-somrarna, eller bara att Jumper flimrar förbi i tre sekunder och väcker den gamla Hannas Källare-björnen ur sitt slumrande idé.

Håkan blir intervjuad på samma plats som hans första TV-intervju, nere vid Münchenbryggeriet strax efter spelningen på Accelerator. Det starkaste minnet jag har därifrån är att han började typ tre på dagen och att massa kompisar inte hann in. Men han hade faktiskt spelat en gång tidigare i stan, på nån sorts seglarfestival vid Skeppsbron. Då startade vi vad som med all sannolikhet var Stockholms allra första Håkan-allsång live. Ännu någon månad tidigare hade jag själv intervjuat Håkan för Bomben, och vi blev vänner ganska direkt. Eller vi hade ju festat ihop en hel del mycket tidigare än så, men då pratade vi ordentligt för första gången. Det var ett fint samtal. Och det är kul att se att Håkan inte förändrats nämnvärt varken utseendemässigt eller i hjärtat sen dess.

The Ark däremot har blivit några år äldre sen Emmaboda 2000. Smala, snygga, välfriserade, unga mods, med en "It Takes A Fool To Remain Sane" som faktiskt kändes lite småtam såhär i backspegeln, när man sett och hört den inför bortåt 20 000 pers på Hultsfreds Hawaiiscen.
Och The Strokes! Med min Bomben-rubrik "Det bästa sen Beethoven" som ett av citaten som fick illustrera den enorma hypen våren och sommaren 2001. Den rubriken var förresten återanvänd från världens första bob hund-intervju i vårt gamla fanzine nowhere sommaren -93.
Sådär håller jag på och tänker, minns tillbaka, låter nostalgidrömmarna vandra iväg, och känner mig dels som en gammal gubbe som går igenom sitt liv på dödsbädden, dels lite lycklig och nästan stolt nånstans för att jag fått vara med om så mycket. För att jag råkat befinna mig på så många "rätta platser vid rätt tidpunkt" i den senare delen av den svenska och till viss del även utländska musikscenen. Om man nu får säga så utan att behöva bli en skrytande och känidsfixerad seriefigur?

Cardigans, Wannadies, Popsicle i Nilecity med pingisbollarna i ögonen, Robyn på Mejeriet i Lund, The Hives, Elliot Smith, Refused, Joe Strummer, Bear Quartets märkliga konsert på Nalen, Fugees, Prodigy i Hultan, Wu-Tang i Hultan (!), The Knife, Soundtracks totalflippade b-film från västkusten, Timbuk på Amiralen under Popstad Malmö, Hellacopters, White Stripes, Latin Kings, Sahara Hotnights, José Gonzales, Lady Sovereign, Broder Daniel i Hultan, BRMC, Looptroop ...Rubbet!
Jag var där och jag älskar att se alltihop igen och igen.

Magnus och Co har onekligen gjort ett mäktigt jobb genom åren.
Sen kan man såklart ha en del invändningar också. Det är lite väl mycket vit, manlig, rockmusik och lite väl lite av det mesta andra.
Men just inatt är jag bara mer än nöjd med en fem timmar lång resa down memory lane.

Och avslutningen med bob hund! En halvtimmes konsert från Mejeriet -96. Underbart att se. På den tiden såg jag dem säkert nån gång i månaden i snitt. De är verkligen fullständigt oslagbara live.
Precis som Magnus sa "ett av de bästa band som någonsin stått på en scen, och då menar jag fan inte bara i Sverige!".

Kommentarer:
Postat av: Annaa M

Lustigt, jag satt och retade mig lite på att 10 år framställdes som så mycket och så länge sedan fast det är en så kort tid, och så plötsligt mot slutet, så kändes just Bob Hund-konserten gammal. Kan möjligtvis bero på att jag inte har några live-minnen alls att relatera till från den tiden.

Soundtracks flippade film? Den är ju jätterolig. Visst fan nej, humor eller försök till i alla fall, och musik hör ju fan inte ihop.

Postat av: jimmy

Visst var det jättehärligt att se, men samtidigt satt jag hela tiden och tänkte och mindes att fan, det där bandet var det ett halvår sena med och den där artisten hade man ju tröttnat på då Musikbyrån gjorde sitt repotage. Men det kanske är så med TV, det går lite trögt.

2006-10-21 @ 09:12:03
URL: http://www.myspace.com/klubbspringfield
Postat av: Erik

Fin återblick. Magnus Broni verkar vara en snäll kille. Robyn har snygg frilla, Jocke Berg såg ut som han var 48 år, Ryan Adams är bara en patetisk rockstjärna som numera pundat bort den talang han en gång hade. Bob Hund! Hives-medleyt var rätt tight och trummisen såg 'deffad' ut. Knife på Mejeriet är den bästa konserten jag sett på under dom här senaste tio åren. Helt makalöst. "Silent Shout" framstår mer och mer som årets album.

2006-10-21 @ 10:19:32
Postat av: gustav

Annaa M: Vad menar du? Jag skrev väl inte att Soundtrack-filmen var dålig? Bara att den var flippad, som i galen och annorlunda. Den är alldeles underbart jätterolig ju!
Och sen är väl tio år rätt mycket trots allt, i musikvärlden alltså. Det märktes om inte annat på den högfrekventa ruljansen av stagedives på bob hund-konserten från -96. Något som aldrig nånsin skulle kunna tillåtas i dagens smått säkerhetsfascistiska konsertvärld.

Jimmy: Heh, mm ibland kändes det faktiskt lite så. Men det är för att vi kanske är något större och nördigare musikkonsumenter än gemene man också. Ett musikprogram som överlever 10 år i SvT måste ändå ha ett visst mått av bredd och allmängiltighet. Det går liksom inte bara att sträva efter att vara överlägset först med allt. Jämför med typ kvällstidningarna eller Z-TV istället så är ju MB sjukt tidiga ändå.

/g

2006-10-21 @ 10:49:21
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: a

skönt att tta inte platsade

2006-10-21 @ 18:47:25
Postat av: jimmy

Tar tillbaka allt! Då jag såg det inatt så hade jag faktiskt inget ljud på, för min sambo låg och sov i vår lilla etta. Jag hade på på text-tv´n. Spelade in det på video och ser det nu på hög volym och satan i gatan vad bra ALLT är. Är iofs bara inne på första timmen och har kommit fram till 1997, men hey hey hey vad bra½!!!!!!

2006-10-21 @ 19:20:01

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits