Om trovärdighet

Nu ska vi snacka lite om trovärdighet. Mycket handlar om det nuförtiden.

Innan valet pratade folk om hur bra det skulle bli med lite nytt blod i grytan (eller ja, kanske inte riktigt just så, men ni hajar).
Så, nu har vi fått vårt efterlängtade regimskifte. Nu har de nya moderaterna, Stureplanscentern och de andra två gammelkonservativa kärnfamiljspartierna äntligen tagit över efter maktfullkomliga och betonghäckade sossar som suttit alldeles för länge.
Och Regeringen Reinfeldt har inte ens hunnit börja regera innan de tappat så mycket trovärdighet att till och med George Costanza på sitt bästa importer/exporter-humör skulle framstå som Moder Teresa själv.
Cecilia Stegö Chilò är en gammal nyliberal Timbro-VD (som först alltså inte ens visste om att hon även blivit idrottsminister) som har blivit kulturminister. Hon ska alltså ansvara bland annat för sånt som TV och radio. Då kommer bara ett litet problem - hon har själv inte pröjsat licensen på de senaste sexton åren.
Trovärdighet?
Hur man nu ska förklara för vanligt folk att det är viktigt att betala sin licens är lite svårt för mig att förstå. (Och bara för att jag vet att det kommer komma upp i kommentarerna så jag berätta att jag själv inte heller betalat TV-licens särskilt ofta, troligen nästan aldrig, men det beror mest på att jag nästan uteslutande bott i andrahand. Och för övrigt har jag inga planer på att bli kulturminister heller.).
Nu framkommer det att hon vägrat betala av ideologiska skäl, och att hon menat att hon själv vill bli åtalad för det.
Om det stämmer så har hon ändå en viss respekt av mig för sitt civilkurage, och sitt motstånd mot lagar hon inte tror på. Men jag blir samtidigt helt livrädd för att en människa som så uppenbart föraktar hela begreppet public service ska sitta som kulturminister de kommande fyra åren.
Fast hon lär nog tvingas avgå rättså snart.

Maria Borelius är en annan minister som kan komma att avgå innan hon knappt börjat.
Hon ska ansvara för handeln och har själv handlat med svart arbetskraft under en lång period.

Jag kan tycka att det inte är någon större katastrof, alla människor har rätt att fela ibland och de flesta har nog på ett eller annat vis kommit i kontakt med svartjobb då och då.

Det som däremot gör att jag tappar all trovärdighet för Borelius är naturligtvis hennes genomvidriga uttalande om att hon inte skulle haft råd att ha barnflicka annars.
Hon och hennes man tjänade alltså över en miljon om året ihop under den aktuella perioden, mer än dubbelt så mycket som vanliga medelsvennsons.
Och dessutom tror jag inte direkt att en barnflicka inte anses som det mest livsnödvändiga för existensminimum, jag har bestämt för mig att det finns något som heter dagis.

Det jag blir upprörd över är alltså inte sakfrågorna i sig. Precis lika lite som när Mona Sahlin råkade pröjsa en Toblerone med skattepengar back in the days.
Det är den sjuka inställningen och åsikterna bakom som vår kära nya regering verkar ha.

Några andra som brast betänkligt i trovärdighet igår var Svenska Fotbollförbundet.
Vid lunchtid meddelade de att Hammarby inte får tillbaka de tre poäng vi blev bestulna på efter skandalscenerna när folk stormade plan och sköt raketer på derbyt mot Djurgårn i slutet av augusti.
Åtta timmar senare springer publik med jämna mellanrum in på Råsundas plan, där världens populäraste fotbollspelare befinner sig.
Säkerheten hade brustit, sa man på Söderstadion.
Vad hände igår då?, frågar jag nu.

Och på vilket sätt brast inte säkerheten när jag gick in på Råsundas Norra under AIK-Öster för ett tag sen, utan att bli visiterad mer än ett kort drag på överkroppen?
Eller på Gais-Bajen två veckor efter "skandalderbyt" när jag helt utan någon visitation alls fick gå in på Gamla Ullevis risiga ståplatsläktare?
Vem säger att inte jag, och hundratals fler, hade kunnat ta med oss raketer och bomber då?
Och varför kan SvFF ena timmen säga att Söderstadion är godkänd ur säkerhetssynpunkt, för att timmen senare säga att säkerheten brast?
Det handlar uteslutande om otur för Bajen att vi råkade ha ett antal övertända, frustrerade idioter i vår klack den där kvällen.
Och det handlar om extremt bristande trovärdighet av Svenska Fotbollförbundet som inte följer sin egen logik överhuvudtaget...

Kommentarer:
Postat av: Emma

Tänk vad Götet är underbart! Ingen som genomsöker en när man ska på fotboll, inga skattepengar till Mona Sahlins choklad , bara Göran Johansson som ger psoriasisdrabbade människor gratis vård och vill ha kvar sin militär trots Göteborgs invånarnas motsatta vilja och "goa" fylle svin (på fel sätt) på Avenyn samt Nordstan full med uteliggare.


TvLicens.. vad är det? Känner ingen förutom mor & far som betalar den
Love Love Love Gbg, Dont U?

2006-10-11 @ 16:15:26
Postat av: Hermann Dill

Glöm inte heller att Göteborg är staden där man får gratis kokain om går på krogen. Överallt ligger små paket på toalettgolv och väntar.

I sure do love Ggb!

2006-10-11 @ 17:06:29
Postat av: matte

jag betalar gärna några kronor för att SVT ska fortsätta producera bra TV. Nu så skär iofs SVT
ner på dokumnetärbudgetar mm men fakum är fortfarande... ingen slår SVT i kvalite!
tyck gärna men bidra..fast det e klart...ähhh orkar inte..

2006-10-11 @ 18:46:52
Postat av: maartin

det är fan jävligt bittert med bajens straff. vilka får böta för igår, svff? ecuador? brasilien? han som tjänade stålar på att låta dom spela här? jag antar att ingen kommer behöva betala nånting...

2006-10-11 @ 18:49:46
Postat av: Don C

Jag minns en sosse som spöa en vakt och kallade honom svartskalle.

2006-10-11 @ 18:54:35
Postat av: David

Bra skrivet! Om Svenska Fotbollförbundet alltså.

Vad gäller ministrarna är det knappast någon biggie, dåligt visst, men dom kanske inte hade räknat med att ha sina nuvarande positioner en dag. Om dom bara kunde undvika alla dessa grodor i bortförklaringarna, herregud.

Postat av: Sill i dill Zidane

Kan man verkligen heta Hermann Dill?

2006-10-11 @ 23:15:04
Postat av: tove

några frågor jag skulle vilja ställa till cecilia s:
är det okej att ladda ner musik gratis avideologiska själ?
är det okej att planka på t-banan av ideologiska själ?
är det okej att snatta på 7eleven av ideologiska själ?

om hon säger ja till allt detta är hon en sann anarkist och i alla fall värd att respektera.

2006-10-12 @ 02:05:13
Postat av: Daniel

"det är fan jävligt bittert med bajens straff. vilka får böta för igår, svff? ecuador? brasilien? han som tjänade stålar på att låta dom spela här? jag antar att ingen kommer behöva betala nånting..."

Det blir väl poängavdrag för Sverige i EM-kvalet? Varför inte liksom, om vi ska behöva acceptera tre poäng minus för lite ordningsstörningar.

Beträffande ministrarna så var ju utnämningarna redan från början underliga. Dels att de var så oprövade som politiker, dels för att speciellt Stegö är en så extrem markering. Lite som att göra en pacifist till försvarsminister. Och det var väl just deras ovana som gjorde att de inte fattade att de skulle berätta för Reinfeldt om tv-licensen och barnflickorna. Radiotjänst fick 1 000 nya anmälningar om tv-innehav i onsdags, mot 50 en vanlig dag. Antagligen hela departement som plötsligt fått kalla fötter.

2006-10-13 @ 16:32:26
Postat av: Cliff Hanger

Bra skrivet om de dubbelmoraliserande "nya arbetarföreträdarna". De har en grymt stor moral när det gäller att sätta dit någon lirare på samhällets baksida som försöker komma över någon hundring extra. Men när det gäller att följa de demokratiskt fattade lagarna om skatter och andra regler och göra rätt för sig, nej då handlar det förstås om "civil olydnad". Nej "ut med packet", för att låna en gammal fin ramsa från Norra.

Frågan är vilka sanktioner som kommer att drabba Brasiliens fotbollslandslag nu?

2006-10-17 @ 14:42:28
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits