Underhållning eller livsstil?

Det har visst blivit lite debatt kring det där med att bland annat jag hårdslaktade ett skitlag som Trelleborg och deras återkomst till Allsvenskan.
Vi som håller på Ståkkholmslagen är tydligen dryga jävlar som "bara bryr oss om publik och pengar", och inte alls om hur många poäng lagen tar eller hur många landslagsspelare de fostrat.

Hela den här diskussionen känns lite absurd för mig. Ens klubbtillhörighet handlar ju knappast om hur bra laget presterar. Inte ett jäkla dyft. Jag blev bajare under tidigt 80-tal eftersom jag tyckte sångerna, samban, de grönvita flaggorna och tunnlarna på plan i slutspelsmatcherna mot Elfsborg och Blåvitt var så jäkla häftiga. Jag gick alltså på hela Bajenmyten med hull och hår. Men hej, det kan man väl få göra när man är sju år va?
Sen dess har jag följt Bajen som en del av min familj. Det är inget jag säger för att det ska låta lite ballt eller för att få kredd som en hardcoresupporter. Det är sanning och det är nog inte så himla lätt att förstå alltid för nån som aldrig haft ett eget lag att brinna och gråta för. Jag var på väg att skriva dö, men där går nog gränsen även för mig om man ska vara helt ärlig här.
Skulle jag börja hålla på Halmstad eller Elfsborg bara för att de råkar ha fostrat fler spelare i dagens A-landslag? Det verkar ju faktiskt helt bananas.
Jag hejar inte på Hammarby för att de är bra eller dåliga. Det är fullständigt oväsentligt för min kärlek till klubben. Precis som de flesta nog skulle fortsätta älska sin pappa eller bror även om de gjorde bort sig och betedde sig illa stup i kvarten.
Jag följer Hammarby oavsett om de ramlar ner i ettan igen, och oavsett om jag får stå och huttra på Skytteholm eller i Nyköping mitt i vintern bara för att se en litauisk provspelare som ändå aldrig får chansen.

Klubbkänsla har ingenting med framgång att göra. Det gäller precis lika mycket för mig som för miljontals andra fotbollssupportrar ute i världen, oavsett om de fötts till att hålla på Cardiff City, Napoli eller Degerfors.

Det är skillnad på fotboll som underhållning och fotboll som livsstil, identitetskapande, gemenskap, call it what you want som Gaisarna i Embassy sjunger.
Jag kan uppskatta, till och med älska, att se Real-Athlético bara för att det är en helt grym fotbollsmatch, utan att bry mig nämnvärt om lagen på ett personligt plan. Eller Iran-Angola i VM för den delen. Men det kan aldrig någonsin ge mig den känsla som Hammarby skapar bara genom att finnas till.

Kommentarer:
Postat av: Jesper

Jag upprepar gärna att jag har stor respekt för din ståndpunkt. Men jag tänkte att lite polemik kunde pigga upp så här i höstmörkret...

Postat av: Stefan Nilsson

Jag tycker alltid det är lite Neandertalsstuk på Gustavs fotbollstexter.

2006-10-04 @ 15:47:39
Postat av: gustav

Jesper: Japp, det är alltid kul med lite diskussioner.

Stefan: Okej, du får gärna utveckla det lite mer!
Är det Neandertal att lägga sin själ i ett fotbollslag så är jag gärna Neandertal.

/g

2006-10-04 @ 17:05:09
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: gustav

Jesper: Japp, det är alltid kul med lite diskussioner.

Stefan: Okej, du får gärna utveckla det lite mer!
Är det Neandertal att lägga sin själ i ett fotbollslag så är jag gärna Neandertal.

/g

2006-10-04 @ 17:07:01
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: vildkanin

en liten film om manlig kärlek

2006-10-04 @ 17:17:52
URL: http://www.youtube.com/watch?v=muT6Az1LW8s
Postat av: gustav

vildkanin: Huaah, vad man håller på när man är packad och har vunnit mot gnaget alltså...
Men var en fin kväll på Kvarnen det där, eller överallt för den delen, från Råsunda till Carmen till Kvarnen till Hammarbyhöjden. Jävligt fin!

/g

2006-10-04 @ 21:38:50
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: Grumpy

Vi få som trots allt går på Vångavallen vecka ut och vecka in gör det oavsett serietillhörighet, prestation på plan och oavsett hur många gånger vi blir kallade skitlag. Vad jag inte förstår är varför Gurkasburkens kärlek till bajen skulle vara bättre, finare än min till TFF. Förvisso var det knappast tunnlarna som gjorde att jag blev TFF:are och när Rami Rantanen gjorde årets mål mot Bajen 1996 (så ja, där fick jag det nämnt det oxå) så var jag redan fast, men likväl förbannat är det kärlek. Min kärlek har överlevt långbollar, grötfotboll, ja tom Pål Lundin och kommer att överleva ytterligare en degradering från allsvenskan. Och ja, den hade överlevt även om rysk oljemiljadär pumpat in 100 miljoner i laget också (hoppas, hoppas, hoppas).


Bajen är utan tvekan ett bättre lag just nu, men varför skulle det förändra något? Det enda som i grunden är annorlunda är att det finns fler bajare än TFF:are och majoriteten har alltid rätt tydligen. Tryggheten i de stora siffrorna ger bajare (och för all del andra stockholmare, göteborgare, malmöiter och tom landskrona-bor) mod och styrka att hävda att de har mer rätt till allsvenskan än TFF har. Det ger de dessutom rätt att i många fall bete sig som as när de är på Vångavallen. Detta är mer en allmän observation och eftersom Gurkasburken aldrig sett Sveriges finaste fotbollsplan med egna ögon så skall ingen skugga falla på honom, men så mycket idioti och verbala påhopp som man får höra bland sittande gästande supportrar som man hört genom åren på Vångavellen är skrämmande. Att klacksupportrar hittar på nidvisor är lugnt och hör till bilden, storebrorskomplexet som får medelåldersmän att kalla korvförsäljare för ?traktorpedofil? bara för att det inte går fort nog (ett exempel av tusental) en helt annan. Jag har bott i Skottland, sett bra många Celtic-matcher, både hemma och borta och motsvarigheten har jag aldrig stött på där och då skulle jag vilja påstå att skillnaden mellan Celtic och tex Inverness är större än mellan storlagen i Sverige och TFF. Men pöbelmentaliteten, storebrorskomplexet och tryggheten bland jämlikar ger supportrar till ?klassiska? lag i Sverige rätt till både de ena och det andra. Deras kärlek är finare, bättre än min till mitt skitlag.

Men kanske borde jag sluta slåss mot väderkvarnar, eller i alla fall låta mer lugnade och sansade människor som är oändligt mycket skickligare med tangentbordet än jag (såsom Jesper Högström) sköta försvaret, men jag kan inte låta bli. Någon förändring räknar jag inte med, men det är skönt att häva ur sig ibland.

2006-10-05 @ 10:15:25
Postat av: Studiomannen

Jag blev blåvit när Blåvitt låg i div 2 södra när jag var grabb. Då hade många gått omvägar om Ullevi i åratal. Första besöket på Söderstadion var andra SM-finalen -82, där HIF minskade antalet bortabiljetter på jävelskap och jag som inte ens fyllt 16 blev jagad av fem vuxna idioter.

Du kan lita på att 3-1 segern för oss satt skönt då. Så det hippa Bajen (som ju vaknade på allvar det året) såg jag baksidan av direkt.

Därför kan jag lätt kalla Bajen för skitlag. Egentligen: alla andra än mitt lag är skitlag. Typ.

TFF är ett trevligt lag och de är välkomna tillbaka. Kolla förresten på deras internationella meriter... slår ditt lag t ex.

Jag menar inte att kasta sten på dig, Gurkbasurken, det är bara kul att slänga lite käft. För övrigt spelar det ingen roll HUR du blev bajare. Vi känner inte varandra, men om du varit med sedan dess har du sett både med- och motgång. Därmed har du nog stor förståelse för de som faktiskt är supportrar till lag som torskar oftare.

Men skitlag är ett bra agn om man vill ha en debatt på kroken, eller hur?

Nu agnar jag med en gulsvart halsduk: vilket av de gulsvarta lagen överst i tabellen kan du acceptera som allsvenska segrare? Hypotetiskt - för det är inte klart än. Trust me. Jag är inte ens säker på att det blir ett gulsvart guld.

2006-10-05 @ 17:57:02
URL: http://studiomannen.blogspot.com
Postat av: gustav

Oj, här var det långa inlägg må jag säga...
Grumpy: Jag har full respekt för din trofasta kärlek till Trelleborg, såklart. Det vore ren idioti att inte ha det.
Men det jag försökte få fram, och som debatten handlade om från början, var ju inte huruvida Bajens supportrar är mer äkta än några andra, utan att fans (riktiga fans) faktiskt betyder något för fotbollen. Att fans skapar en viktig atmosfär runt matcherna och till väldigt stor del bidrar till att fotbollen blir en kultur, ett levnadssätt som hålls vid liv dygnet runt, alla dagar i veckan, alla veckor om året.
Och jag menar att TFF saknar denna kultur till stor del. Även om du nu bevisade motsatsen så känns det inte direkt som att ni har några fans överhuvudtaget.
Därför menar jag att Allsvenskan blir lite tristare med det färglösa Trelleborg än den skulle vara med lag som har en lite mer levande läktarkultur som t ex IFK Norrköping.

Nu har allt det här tjafset nästan gjort mig lite sugen på att åka ner till Vångavallen nästa säsong ändå. Bara för att se hur det är själv. Haha.

Studiomannen: Klart Bajen är ett skitlag i mångt och mycket. Hela min uppväxt åkte vi ju jojo mellan bottenskiktet i Allsvenskan och toppen av ettan (norrettan, det enda som var "super" på Söderstadion på den tiden var Bo Larenius).
Men en hel del förändrades efter 21 oktober 2001. Folks förhållningssätt till och förväntningar på Bajen är extremt annorlunda idag än för sex-sju år sen. Nu kan vi ju knappt spela oavgjort ens utan att spelarna blir utbuade av halva publiken efter matchen.

Och svaret på din fråga är såklart Elfsborg.
Att du ens ställer frågan visar bara den enorma skillnaden i rivalitet sinsemellan bland Stockholmslagen kontra Göteborgslagen.

Som Blåvit verkar det vara viktigare att hata Stockholmslagen än att hata ÖIS, Gais eller Häcken...

I all välmening,
/gustav

2006-10-05 @ 18:55:00
URL: http://gurkbasurken.blogg.se
Postat av: Studiomannen

Ville bara testa dig. Räknade kallt med att du skulle svara så. Men visst har du rätt. Jag led alla helvetes kval på läktarna under SM-finalerna -85 när ÖIS vann sitt första SM-guld sedan Hedenhös. Men det var långt värre -92 då de där du vet i norrort råkade vinna.

Särklassigt knäppast med Bajen -01 var att ni fotade ut Cratz. Inget ont i Linderoth, men det var fler än en som skakade på huvudet...

2006-10-06 @ 02:01:52
URL: http://studiomannen.blogspot.com
Postat av: Grumpy

Du är välkommen Gustav. Hoppas att bajen är lika generösa 2007 som 2004 (då ni var enda lag som inte lyckades slå TFF). Våga bara inte gnälla på korven för då jävlar! :)

2006-10-06 @ 11:52:44
Postat av: sofia

Omg...

2006-10-13 @ 16:33:25
Postat av: Folke

Vad fan! Här söker man på "Rami Rantanen" på Google och får läsa den blogg. Tror du mest är rädd för att det blir ett nytt Årets Mål 07 eller en 0-1 vinst på SöS nästa år =)

2006-10-24 @ 20:57:26
URL: http://trueblues.nu

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits