Ute i världen händer det saker

I Nordkorea provsprängs det vad som med stor sannolikhet var en atombomb. I Washington står George Bush återigen och pratar om att fördöma och hämnas ett av världens mest stängda länder med kraftiga sanktioner mot civilbefolkningen. I Göteborg är det förortskravaller och dubbelmord. I Guatemala rasar en buss ner i en ravin. I Skövde bränns det ner dagis. I Moskva mördas en journalist bara för att hon vågat säga vad hon tycker och tänker. I Malmö gör fångarna på Kirseberg uppror. I Mexico går folket 45 mil för att protestera mot nya guvenören. I Somalia förklarar islamisterna krig mot Etiopien.
I Västerås vågar inte kvinnor gå ut ensamma på nätterna för att en eller flera män på cykel antastat och våldtagit. I Afghanistan fortsätter bombningarna dag ut och dag in. I Stockholm rånas värdetransporter än en gång. I Houston förbereder sig den förste svensken för att äntligen få komma ut i rymden. I svenska skogar går folk man ur huse för att döda älg. I Iran väntar sju kvinnor och två män på att bli stenade till döds på grund av äktenskapsbrott. I den svenska regeringen har vi fått en kulturminister som är nyliberal och inte ens visste om att hon blivit idrottsminister också på köpet, och en annan minister som vill tredubbla A-kasseavgiften. I Sudan fortsätter folkmordet på tiotusentals av jordens allra fattigaste människor. I västra Norge har ett flygplan kraschat med tre döda. I hela västvärlden sitter tjejer och skär tjejer sig i armarna för att de mår rent ut sagt förjävligt.

Och här sitter jag och skriver om fotboll.
Men jag kan inte rå för det bara. Sveriges match i lördags var så hoppingivande, så vackert disciplinerad och snudd på perfekt. Hela sekvensen på kanske tolv sekunder som börjar med att Tobbe Linderoth gör en idiot-räddning på mållinjen, bollen går till Bitter-Kim som spelar vidare den galet tända Chippen på vänsterkanten. Wilhelmsson går själv, driver bollen långt och i exakt rätt sekund slår han passen till Allbäck i boxen. Mackan, som i vanlig ordning knappt har märkts tidigare under matchen, gör som han brukar och levererar ändå. Och han gör det så iskallt och översnyggt att jag bara kunde skratta där framför TVn. Han skottfintar både Puyol och Casillas! En av världens bästa mittbackar och en av världens bästa målvakter snubblar bortkollrade till höger medan Allbäck går vänster och kolugnt bredsidar in bollen i tomt mål.
Det är så satans snyggt!
Det är fotbollspropaganda, och jag älskar det.
Visst, det är inte Hammarby, inte så jag får det där tvättäkta pirret i magen av kärlek. Inte helt på riktigt. Men det är fullständigt lysande och storslagen fotbollsunderhållning, och ibland kan det vara ganska underbart det med.
Imorrn är det dags igen, i ett vinterkyligt Reykjavik mot ett Island som torskade med 4-0 mot Lettland senast. Har inte lyckats ta reda på om Pétur är med, men om han är det funderar jag allvarligt på att hålla på hemmalaget. Underdogs är alltid lite vackrare också.

Ikväll är det en totalt oviktig fotbollsmatch på ett utsålt Råsunda. Ronaldinho och Co i det resande cirkussällskapet som kallas Brasiliens fotbollslandslag möter Equador. Varför matchen spelas i Sverige har jag inte riktigt fattat, men det handlar antagligen bara om nån sponsor som insett att de kan tjäna bra med deg här.


Kommentarer:
Postat av: Ganksta boo

Har sagt det förr, säger det igen: rensa ur de diviga primadonnorna ur landslaget (Zlatan, Ljungberg) och låt laget jobba som en maskin igen. Sverige är bäst i världen på att vara anonyma lagspelare som smälter ihop i en tråkig, disciplinerad organism som kan slå vilket lag som helst. Fler svennar = fler vinster.

2006-10-10 @ 14:22:46
Postat av: Hermann Dill

Du glömde Edman! Det var han som "fick" bollen av Linderoth och sedan skickade iväg den till Kim. Ingen får glömmas bort tycker jag när Sverige gör ett av sina mest klassiska fotbollsmål någonsin.

2006-10-10 @ 15:32:16
Postat av: apan

SLUTA! Jag missade matchen och blir kraftigt psykad av sånthär :) Vet någon var man kan ladda ner den? Skulle bli överlycklig om någon länkade till en torrent.

2006-10-10 @ 17:19:47
Postat av: Goesta

Ja, visst var det fantastiskt att se. Är dock fortfarande putt över buropen när Anders Svenssons namn ropades upp. Även om han replikerade på bästa sätt.


Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits