Vinna Allsvenskan eller rädda världen, det är frågan!

bajenunicef

Är det en fotbollsklubbs primära ansvar att "rädda världen"?
- Nej, men givetvis är det bra om man försöker påverka och dra sitt stå till stacken.

Men, är det inte allas pikt att försöka göra vad man kan för att göra vår värld till bättre plats för dig och mig?
- Jo, visst är det så kanske.

Men varför är du då förbannad på att Hammarby skänker bort, ja t o m betalar för, en reklamplats värd flera miljoner till ett FN-organ som jobbar för att världens fattiga barn ska kunna leva drägligt? Speciellt du, Gustav, som alltid snackar om att du är vänster och en sann humanist, borde inte du istället vara stolt över att Bajen väljer att göra en sån här hedervärd sak?
- Jovisst, det är naturligtvis jättefint av Hammarby att samarbeta med Unicef. Och det är jättebra att vi i rika västvärlden försöker hjälpa fattiga u-länder så mycket vi kan. Men jag tycker ändå att man ska skilja på vissa saker här.
Hammarby är en fotbollsklubb, vars primära mål bör vara att spela så bra fotboll som möjligt (läs: vinna matcher och titlar, bjuda publiken på underhållning, göra snygga mål o s v). Genom att göra detta, och genom att bara finnas där med alla myter, legender, historier och odödliga minnen så har Hammarby vunnit ett antal tusen människors hjärtan på ett eller annat sätt.

Visst är det då helt strålande om Hammarby, i egenskap av förebild och spindel i nätet för en jäkla massa folk, vågar och vill ta ansvar för att försöka påverka sina supportrar till att göra rätt även utanför fotbollsläktaren.
Att starta kampanjer som går ut på att fansen ska ta hand om varandra, inte slåss, inte mobbas i plugget och som i detta fall alltså hjälpa tredje världens barn.
Fantastiskt, naturligtvis. Det är jag jättepositiv till, något annat vore ju helt befängt.

Men, det finns ett ganska viktigt men här, Hammarby är också ett företag. Inget jättestort företag, men ett företag som givetvis påverkar hur det går för laget på plan och hur supportrarna vid sidan av den ska må på nätterna.
Och företaget Hammarby står inte direkt på den mest stabila ekonomiska grunden just nu (eller någonsin tidigare under de 110 år som föreningen funnits för den delen).
Ändå väljer företaget att ge bort en av sina absolut största och bästa inkomstkällor (tröjreklamen) gratis (eller alltså t o m betala 50 000 om året för rätten att få använda den) till välgörande ändamål.

Vissa menar att det är nödvändigt för att förbättra Hammarbys skamfilade rykte, något som knappast våldsverkarna och bengalkastarna lär bry sig sådär jättemycket om.
Nästa gång nån är på väg att kasta mynt i huvudet på domaren så lär snubben knappast tänka "Nä, nu sabbar jag den härliga goodwill vi fått genom Unicef-samarbetet, så jag skiter i att kasta det där myntet".
Rötäggen kommer såklart finnas kvar ändå, och får bara ännu mer vatten på sin välfyllda kvarn(en) nu igen.

Vissa andra menar att de miljoner vi tappar ekonomiskt på Unicef-samarbetet kommer tas igen mångdubbelt i och med att "alla" sponsorer som tvekat om att förlänga avtalen med Bajen pga huliganism och annan badwill nu kommer se att "äntligen, Bajen goes good guys" och fördubbla månadspengen till vår klubbkassa.

Jag tror det när jag ser det.
Till dess tycker jag tyvärr att Hammarby gör fel i att avstå från pengar värda mer än våra dyraste spelarköp bara för att låtsas rädda världen.
Det finns många många andra, och bättre, sätt att göra vår värld bättre. Rösta rätt i valet, handla ekologisk och rättvisemärkt, res miljövänligare, stöd bra företag och bojkotta de sämre, påverka folk på din arbetsplats, i din skola eller kompiskrets... Och så vidare.

Jag hoppas dock att jag har ofantligt fel i den här frågan, det vore minst lika skönt som om jag har fel i frågan om hur det ska gå för Bajen i Allsvenskan i år.


Kommentarer:
Postat av: maartin

du har en poäng men gillar det ändå. bortatröjan är även, för en gångs skull, riktigt jävla tüng.

2007-04-04 @ 18:00:37
Postat av: Vänster?

Samma gamla resonemang. Bistånd är fint. Betala skatt är fint. Så länge jag och mina närstående inte behöver göra det. Bättre om någon annan gör det....

2007-04-04 @ 19:37:13
Postat av: Joel

Äntligen har bajare en möjlighet att ge bidrag istället för att få. Och då gnälls det...

Postat av: m

Jag tycker att det är skitfint. Skulle gladeligen betala en hundring extra på säsongskortet också, om det är det som krävs.
Dessutom tror jag att du underskattar goodwilleffekten. Kan mycket väl tänkas att sponsorerna vill visa sig duktiga och ställa upp med pengar för andra typer av motprestationer än tröjplats, det kan vara vad som helst från stora skyltar i söderstadionentrén till reklamfilmer på hemsidan till att speakern får sälja sig till ett paussnack till att de klistrar nikeloggan på varenda jävla stol på södra.

2007-04-04 @ 23:30:45
Postat av: SOLIDARITET PÅ RIKTIGT

Människor svälter, barn födds med hiv och du snackar om good will effekten, fan kom igen tror du att ett starkars svältande barn i afrika bryr sig om det är goodwill eller inte, den vill tugga, bli mätt, när det gäller att rädda liv så är alla medel tillåtna...hurra för hammarby tänk om alla engagerad sig på det sättet...världen skulle se annorlunda ut, det handlar inte bara om dom som styr..alla måste kämpa..solidaritet och peace..vänster för lifeSo

2007-04-05 @ 20:37:39
Postat av: Anonym

jag gillar din blog..men du är så ofantligt osmart ibland så det är skrämmande. Kalla dig inte vänster för det är du inte....sofo vänster kanske...men annars gillar jag din blog.

2007-04-05 @ 20:42:21
Postat av: Fredrik

Jag tror inte Bajen betalar någonting för UNICEF-loggan. Det är Nike som betalar för att koppla ihop sitt skamfilade rykte med starka varumärken (Bajen och UNICEF). På sikt blir det dessutom mer pengar till Bajen genom goodwillen. Även en klubb som Bajen måste tänka längre än det närmsta bokslutet. Och så kommer det att säljas fler tröjor än det gjorts de senaste åren nu när man gjort en markant förändring av designen från de föregående åren. På tisdag börjar det. Göteborg here we come!

2007-04-05 @ 23:44:45
URL: http://wigforss.blogspot.com
Postat av: Cliff Hanger

Håller med om att det känns en aning kluvet. Men jag vill ändå vara optimistisk och tro att detta är bra ekonomiskt för Bajen. Och om det inte är bra ekonomiskt för Bajen så kommer det ändå vara svårt att vilja ha detta initiativ ogjort, då det förmodligen kommer att ha ökat insamlingen till världens barn.

Jag har också bloggat om detta (innan jag läste ditt inlägg här).

2007-04-08 @ 21:43:12
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits