Bullar och pop

När jag var ung hängde jag mycket på Kafé 44. I en period runt 16-17-årsåldern nånting tror jag nog att jag var där åtminstone en gång i veckan och åt bullar, drack Cuba Cola, spelade flipper och hängde runt bland alla andra flummare, punkare, anarkister, Fältbiologer, EG-motståndare och helt vanliga förtappade ungdomar. Det var mycket svarta skinnjackor, nitar och tuppkammar där på den tiden. Banden man såg hette saker som Radikala Träben och Ölkrök (fö två band med goda vänner till mig från Nacka Gymnasium under tidigt 90-tal).

1993-94 hade jag fyllt arton och börjat ränna på indieklubbar. Och under nåt drygt halvår där så körde min kompis Jacke svartklubben Fluff på 44:an första lördagen varje månad. Eggstone, Happydeadmen ochRed Sleeping Beauty var några av de band som spelade, och en kväll i maj 1994 gjorde jag en av mina första DJ-spelningar däruppe ihop med min brorsa och Pet Sounds Micke Theorin. Westside-rockarna Mufflon 5 spelade live. Klubben öppnade vid midnatt och stängde "när det börjar bli tråkigt och folk börjar gå hem", vilket brukade betyda vid åttasnåret på morgonen ungefär.
Jacke var mäkta stolt den gången Momus kom dit efter sin spelning på Pet Sounds Bar på Tre Backar, och jag minns även att han varje kväll satte upp Morrissey +10 överst på gästlistan med den högst logiska förklaringen "Om han skulle råka hamna i Stockholm så ska han fan inte behöva ha nåt problem att komma in här åtminstone".

På senare tid har jag nog bara varit på 44:an nån gång om året. Ofta på någon stödfest, efterfest eller den årliga Kapsylen-festen, där alla band och föreningar som funnits och finns i lokalerna bjuder in vänner, bekanta och alla som vill för att festa. Och för att kolla på band som Club Killers, Weeping Willows, Kent eller bob hund som alla har eller har haft replokal där genom åren.
tompaeken
Tompa Ekengren lämnar Tjärhovsgatan ibland för att åka ut till Haninge och rodda festivaler.

Tompa Eken som driver Kafé 44 har fått många priser och utmärkelser, men han är ändå en sån där snubbe som aldrig någonsin kan få för mycket beröm för det han gör. En eldsjäl i ordet verkliga bemärkelse. En snubbe som bokat vartenda band som någonsin varit värda att se i det här landet, och en jäkla massa fler utöver det.
Och han är en sån där snubbe som oavsett om han vinner fina stipendium eller börjar bli lite till åren så kommer han aldrig nånsin bli för fin eller för gammal att stå där själv i entrén och säga "äh vaffan, haru ba sjutton spänn så ere klart du kommer in endå", fast det egentligen råkar kosta hutlösa trettio kronor den kvällen.

Den här veckan är det en nästan makalöst fin lineup på 44:an.
Ikväll spelar Laakso, imorrn kör Florence Valentin och [ingenting] och på torsdag ingen mindre än Säkert!
Tror konserterna börjar runt åttatiden, gissar att det kostar typ 40:- eller möjligen 50:- (men som sagt, är du snorpank så kan du nog bli insläppt ändå), och det är naturligtvis ingen åldersgräns alls.
Däremot kan man räkna med att det lär vara smockfullt, för den lilla nerklottrade stenkällaren rymmer inte mer än kanske 150 pers. Se till att vara en av dem ikväll, imorrn och på torsdag!


Kommentarer:
Postat av: Axel

Klockrent med listan. Skulle dock vilja se dem neka Morrissey med motiveringen "Sorry hörrö, en in en ut, och står du inte på listan ska du vara glad om du kommer in om ett par timmar."

Postat av: Erik

Jag reminissade också lite över 44an nyligen när jag var där och frågade om jag kunde ha min 30årsfest där. Det skulle kännas grymt att ha den där, med tanke på vilken emotionell laddning lokalen för en. Hela Tjärhovsgatan är ju klassisk med tanke på Café Gul, Kvarnen, Carmen och 44an. Ett av mina favorit44anminnen är då jag såg det amerikanska punkbandet F.Y.P. där. The Hives var förband och det var typ deras första spelning utanför Fagersta. Alla tyckte att de var skitdåliga och efter spelningen gick en fet punkare fram till sångaren i F.Y.P. och frågade om hans band fick riva av ett par låtar. De fick de förstås och de presenterade sig som The Pricks. Publiken went mental...

2007-06-13 @ 15:44:40
URL: http://strumbeck.blog.com
Postat av: robert

åååhhh...café gul. kom tillbaka ljuva tid!!!

2007-06-14 @ 00:17:02
Postat av: Erik

Jag vet, Café Gul ägde!
Var på 44:an igår och såg Säkert! Jävligt bra. Mycket bättre än på skiva. Hade glömt att att det är en bra konsertlokal förutom att det är så sjukt varmt.

2007-06-15 @ 19:53:24
URL: http://strumbeck.blog.com
Postat av: Seb

Radikala träben och Ölkrök, helvete! De spelade en del ute i Hemmesta också, Glömmer aldrig de jävla bussresorna hem efteråt. Men det var schyssta spelningar.

2010-08-20 @ 12:40:35

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits