Olika straff för samma brott

Jag var på Parken i Köpenhamn i vintras. Det var februari och vi var 7139 personer på plats som såg Hammarby förnedras mot FCK i en ganska meningslös Royal League-match. Av dessa var väl uppskattningsvis 150 stycken tillresta Bajenfans.
Vakterna var lugnare än den tidigare gången i Köpenhamn, när vi spelade mot Bröndby, men ändå minst sagt aktiva. Gissar att det var åtminstone 20-30 publikvärdar och säkert ett tiotal poliser också på plats bara för att bevaka oss - en lugn och dryckesglad Bajenklack utan några värre huliganer alls närvarande.

Igår spelade Danmark mot Sverige på samma arena. Det var superviktig EM-kvalmatch och den mäktiga arenan var fullsatt, dryga 42 000 personer på plats. Men uppenbarligen tyckte Danska Fotbollsförbundet att vakterna kunde ta fikapaus.

När ett gäng Bajensupportrar stormade Söderstadions plan och avbröt matchen i det så kallade skandalderbyt mot Djurgårn i höstas fick ju Bajen inte bara en 0-3-förlust i matchen utan även tre poängs avdrag i serien.
Detta trots att Svenska Fotbollförbundet godkänt Söderstadion ur säkerhetssynpunkt, och trots att ett halvt kompani med vakter och matchvärdar jagade efter tokarna, och grep flera av dem omedelbart. 

Domen - poängavdraget - från SvFF kom samma dag som megastjärnorna i Brasilien var och träningsspelade på Råsunda. En match där det var betydligt fler än 22 man och tre domare inne samtidigt på plan, om man säger så.
Media skrev att det var pinsamt, men i övrigt hände egentligen ingenting. Ingen blev straffad, fick betala böter eller fick några avdragna poäng.

Och när hundratals upprörda AIK-fans hösten 2004 försökte storma plan i derbyt mot Bajen så avbröts matchen under nästan en timme. Men istället för att avbryta matchen helt, och ge Bajen den rättmätiga 3-0 vinsten samt AIK tre poängs avdrag så återupptas den efter 45 minuter bara så att Gnaget kan kvittera och alltså en poäng till skänks.


Det jag försöker säga med de ovanstående historierna är att det finns en jäkla dubbelmoral och en stor juridisk svajighet i fotbollsvärlden. Vissa lag kan komma undan med det mesta, vissa bestraffas lite väl hårt...

Att folk som kutar in på plan är idioter är liksom ganska underförstått. Men att man ska kunna garantera säkerheten är det intressanta. På vilket sätt skiljde sig Bajens säkerhet i DIF-derbyt så mycket jämfört med den vid Brasiliens Råsunda-match, AIKs planstormingsförsök eller Danmarks Terror-Tommy-aktiviteter igår? (Där väl fö inte DIF heller fick nåt poängavdrag vad jag kan minnas?).

Enligt all rimlig logik borde alltså Danmark inte bara förlora matchen utan även bestraffas med höga böter samt tre poängs avdrag i EM-kvalserien.

Fö var det skandal att inte Max fick spela igår.

Kommentarer:
Postat av: Pelle P

Det märkliga är ju att Hammarby valt att inte driva process mot snubbarna som stormade planen. Inte heller mot grabbarna med bengaler (trots att dom åsamkat klubben dryga böter). Anledningar är att H-by inte "vågar" stöta sig med sina kriminella supportrar. Jag tror inte att den här utvecklingen är speciellt bra. Tyvärr.

2007-06-06 @ 04:32:49
Postat av: Maverick

Instämmer till fullo med att Lagrell personifierar dubbelmoral när man förkastar det som händer andra men lägger locket på när man själv drabbas av det. Brasilienmatcherna var ett skämt med tanke på antalet som kunde ta sig in.
När det gäller AIK 2004 så var det just efter denna match som klubbarna röstade igenom att poängavdrag skulle läggas till som straff för framtiden. Dvs, innan dess existerade det inte. Hammarby var intressant nog en av de drivande krafterna bakom detta, i o med att de var motståndarlaget i den matchen, vilket gjorde det hela lite konstigt när man två år senare själv blir drabbad men står o propsar för annat.


Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits