En nykter kväll på stan

Det är en intressant upplevelse att vara ute nykter.
Att promenera hem genom Stockholm vid fyra-tiden på morgonen. Se alla människor och deras kaos. Gymkillarna som bråkar högljutt och testosteronstint mitt på Stureplan. Det vinglande nyfunna paret som håller om varann och försöker vifta på taxi längs Birger Jarlsgatan, smått desperata i sin iver att komma hem i säng tillsammans. Invandrargubbarna utanför McDonalds vid Norrmalmstorg som har rea på taxi just för mig, just ikväll. Tonårstjejerna med täckjackor i grälla färger som pratar väldigt mycket för högt i mobilerna. En gammal dörrvakt vars glansiga ögon inte känner igen mig förrän efter tre-fyra sekunders stirrande. Huttrande, ensamma killar i väntan på nattbussen hem till söderförorten och ännu en natt utan sällskap. Vaktavlösningen på Slottet, med de där få pojkarna som finns kvar som fortfarande säger sig vara beredda att vilja dö för vårt land. Eller också vill de bara bli män. Råttorna på Stortorget som har fest på det sista av fredagskvällens alla rester.

Man ser mycket mer, eller man minns i alla fall väldigt mycket mer, och kan sätta ord på det såhär dagen efter när man vaknar upp och känner efter i hela kroppen en lång stund för att till slut inse att man både kan andas klart, minnas allt och gå upp till duschen utan att få grava ångestatacker.

Tidigare på kvällen hade jag spelat skivor för några andra råttor. Mats Rubarth och Daniel Tjernström var på Restaurang Kungsholmen och åt middag med Anders Ljung & Kinde. Rubarth sa tydligen till Dana att han gillade min musik.
Det är inte ofta jag spelar skivor spiknykter, men det gick bra. Så länge man aktiverar sig är det inga som helst problem faktiskt. Jag fick ljuvliga björnbärs- och mango-drinkar av de snälla bartenderkillarna. Och efter ett par koppar kaffe gick jag vid midnatt över till lättöl. Då kunde man nästan bygga en illusion av att det var en vanlig utekväll.
Avslutade med i tur och ordning Bad Cash Quartet "Midnight Prayer", Oasis "Live Forever" och David Bowie "Heroes", och det var nästan nåt religöst över allting ett tag, innan vi packade in oss i en spritstinkande taxi och åkte till Spy Bar.
Spritstinkande ja. Ni kan inte fatta hur illa det luktar när man är ute nykter. Allt osar spritångor, svett och gammal fimp. Kan för mitt liv inte förstå hur folk pallar att arbeta i sån miljö natt efter natt utan alkohol som dämpar luktsinnet och smaklökarna.
Och det är helt galet vad folk bufflar sig, ramlar, snubblar, vinglar, sluddrar, spiller, dreglar, fulraggar, ljuger, smörar, upprepar sig och är allmänt jävligt jobbiga.
Förlåt alla för alla tusentals gånger jag har varit sådär själv, förlåt redan nu för alla gånger jag kommer vara sådär igen.

Men samtidigt så ser ju alla väldigt roliga ut. Och så länge folk har kul och trivs är jag glad, bara att det är aningen svårare att frambringa den där stora entusiasmen när man inte själv är på riktigt samma nivå.

Ikväll blir det nya kämpatag på Ace!

Kommentarer:
Postat av: JohanM

Jag är väldigt stolt över dig Gustav!

2007-03-03 @ 15:26:08
Postat av: jimmy

Igår bröt jag min mini-vita-månad. Femton dagar blev det. Det är kul med alkohol,,men fy fasiken vad sliten man blir. Vaknade nyss helt slut i kroppen (16:09). Inte bra. Nu bli det kebab och chips och Andra chansen.

Postat av: Spicey

Jimmy, tror vi vaknade nästan exakt samtidigt. Jag vaknade 16:15.
Om man blir sliten, well, en gång när frugan åkte bort var jag ute 12 dagar på raken, det var tufft. Puss!

2007-03-03 @ 16:50:32
URL: http://www.vimeo.com/clip:148323
Postat av: Kim

Haha hej, ja vetefan hur jag hittade hit? Sökte något på google och hamnade här och kände mig tvungen att läsa lite iaf. Du är duktig på att skriva, gillade den första biten om att vara nykter på stan riktigt mkt..

Hälsningar Kim

2007-03-03 @ 20:04:38
Postat av: eken

Ja du Gurra. Gick ju själv på Antabus ett tag (sju mån) och var då ute på krogen två gånger. Det var en jobbig upplevelse. Usch. Har även sett mig själv full på video och det är inte kul det heller. Det är bättre om alla är på samma nivå, nyktra eller på lyset. Ska sköta mig ikväll, hjälpa dig på traven lixom. Erm... Skål!

2007-03-03 @ 20:34:24
URL: http://www.babyjesus.se/blog/
Postat av: Freja

Hahaha sjukt kul.
Men jag tycker att det är en sämst grej att vara nykter och gå ut med fulla vänner. Sån miss-klick.
Och jag tycker ursäkten var ur-fin.

2007-03-04 @ 00:01:03
URL: http://frejson.blogspot.com
Postat av: Spicey

Yeow. Ja, iallfall, jag e fortfarande vaken, och folk snarkar i min säng. Men men, jag ska ta en snus! Puss C!

2007-03-04 @ 07:52:01
URL: http://www.vimeo.com/clip:148323
Postat av: Rebecca

Bra jobbat igen! Cred att du utmanar dig själv på det här sättet, det är ju värdefullt att veta att det går bra även om du dricker igen senare.

Efter att ha gått ut nykter i några år kan jag bara hålla med om att det ofta luktar illa och att folk är jävligt jobbiga. Men kul är det ändå.

2007-03-04 @ 17:37:25
URL: http://www.nixon.blogg.se
Postat av: nyfiken

Vad dansar folk för dans till Midnight Prayer?

2007-03-04 @ 19:34:04
Postat av: gustav

Oj, såg att jag missat att svara folk här...

JohanM: Tack man!

Jimmy: Femton dar är jäkligt starkt jobbat ändå, jag ligger på tio nu. Kommer nog bara bli tolv den här gången tror jag.

Kim/Freja/Rebecka: Man tackar!

nyfiken: Ingen alls, Kungsholmen är ju bara en bar. Men Jonas & Co stod nog och vevade lite med armarna och sjöng allsång iofs.

/g

2007-03-07 @ 13:31:06
URL: http://gurkbasurken.blogg.se

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits